• Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a hotărât că anumite părți din dosarul Ucrainei împotriva Rusiei, susținând că Moscova a acuzat fără temei Kievul de genocid pentru a justifica invazia din 2022, pot merge mai departe.
  • Ministerul britanic al Apărării a răspuns la o interpelare parlamentară despre pierderile estimate ale Rusiei în Ucraina: „Estimăm că pierderile ruse se ridică la aproximativ 350.000 de militari ucişi sau răniţi.”
  • Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că doi lucrători francezi au fost uciși într-o grevă rusă în Ucraina, condamnând atacul drept „laș”. „Solidaritatea mea se adresează tuturor voluntarilor care se angajează să ajute oamenii”, a spus el într-o postare pe X.

UPDATE ORA 20.00-Rusia spune că sunt opt morți și 10 răniți în atacul Ucrainei asupra unei brutărie în teritoriul de est ocupat

Un oficial din domeniul sănătății din regiunea ocupată Lugansk din estul Ucrainei a declarat că 8 persoane au fost ucise și 10 au fost rănite după ce Ucraina a bombardat sâmbătă o clădire cu două etaje care găzduia o brutărie.

„Conform datelor operaționale, ca urmare a bombardării brutăriei Lysychansk, 8 persoane au fost ucise, 10 au fost rănite cu diferite grade de gravitate”, a declarat Natalya Pashchenko, ministrul Sănătății din Lugansk, pe canalul său Telegram.

Anterior, Ministerul Rusiei pentru Situații de Urgență a declarat că cadavrele a cinci persoane au fost scoase din dărâmături și șase persoane au fost salvate.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Canalele Telegram ale oficialităților instalate din Rusia au postat un videoclip cu o mașină zdrobită ridicată din dărâmături în jurul unei clădiri în ruine. Reuters nu a putut verifica imediat, în mod independent, niciun detaliu al raportului provenit dintr-o zonă pe care Rusia a declarat-o că a anexat-o în 2022.

Oficialii ucraineni nu au făcut nicio declarație cu privire la incident.

Centrul de Informare Luhansk, controlat de ruși, a declarat că Ucraina a bombardat brutăria folosind sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizat de SUA.

UPDATE ORA 19.00-Pe ce se vor cheltui 54 de milioane de euro din ajutorul UE?

Liderii UE au încheiat joi un acord prin care să ofere Ucrainei 50 de miliarde de euro (54 de milioane de dolari) pentru a-și susține economia devastată de război, după ce Ungaria a renunțat săptămâni la amenințări cu veto asupra măsurii. Pachetul de ajutor – împrumuturi de aproximativ două treimi și granturi de o treime care urmează să fie plătite pe o perioadă de patru ani – nu este destinat să finanțeze arme și muniții, care se încadrează într-un plan separat al UE. În schimb, își propune să stabilizeze economia Ucrainei după aproape doi ani de lupte, să plătească pentru reconstrucție și să pregătească țara pentru viitoarea membră la UE. Pachetul va ajuta Kievul să compenseze decalajele bugetare, evitând în același timp inflația în creștere observată în primele luni după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Ucraina și-a pierdut o treime din producția economică din cauza distrugerii și ocupației din timpul războiului de către Moscova, care a preluat principalele teritorii grele

Plata salariilor și pensiilor de stat – aceasta înseamnă compensații pentru profesori, medici, asistente, funcționari publici și alți angajați din sectorul public. Asigurarea aprovizionării cu energie și apă fără probleme și menținerea în funcțiune a altor servicii publice. Guvernul ucrainean trebuie să mențină sprijinul intern pentru război și a încercat să protejeze civilii de perturbări, inclusiv în fața atacurilor aeriene în masă ruse din iarna trecută, care au dus la întreruperi de curent.  Sprijinirea monedei. Bohdan Yeremenko, un parlamentar ucrainean și fost diplomat, a declarat joi presei ucrainene că se așteaptă ca guvernul să folosească o parte din fonduri pentru a reduce presiunea asupra hrivnei, declarând că aceasta este importantă pentru stabilitatea macroeconomică. Plasa de siguranta pentru investitiile straine in Ucraina. Yevheniia Kravchuk, un alt deputat al partidului Servitorul Poporului al lui Zelensky, a declarat vineri pentru postul german Deutsche Welle că Kievul va folosi o parte din ajutor pentru a asigura asigurări și finanțare stabilă pentru investițiile străine, inclusiv pentru fabricile care produc arme și muniție.

UPDATE ORA 18.00-Rusia desemnează un militant pentru drepturile omului drept „agent străin”

Ministerul rus al Justiției l-a desemnat pe Oleg Orlov, unul dintre liderii grupului Memorial pentru drepturile omului, „agent străin”.

Desemnarea impune persoanelor și entităților care se presupune că primesc „sprijin” din străinătate să introducă o declinare a răspunderii în toate publicările lor și impune o raportare financiară strictă. Este văzută în linii mari ca un mijloc de a reprima opoziția internă.

Potrivit Ministerului de Justiție rus, Orlov „s-a opus operațiunii militare speciale din Ucraina (numele oficial al Kremlinului pentru invazia sa pe scară largă), a difuzat informații false despre deciziile organismelor oficiale ale Federației Ruse și a participat la crearea de materiale pentru agenți străini.”

UPDATE ORA 17.00-Ucraina informează SUA despre planul de demitere a generalului de vârf

Kievul a informat Casa Albă cu privire la planurile de demitere a unui general ucrainean de top care a avut diferențe cu Zelenski în privința conducerii războiului.

Mișcarea de înlăturare a generalului Valeri Zaluzhnyi, care s-a certat cu președintele Volodimir Zelenski din cauza strategiei militare și a altor probleme, este o urmare a unei contraofensive ucrainene de anul trecut, care nu a reușit să recupereze cantități semnificative de teritoriu deținut de Rusia.

O sursă apropiată biroului lui Zelenski a declarat că cei doi nu au fost de acord cu privire la o nouă mobilizare militară, președintele opunându-se propunerii lui Zaluzhnyi de a convoca 500.000 de soldați noi, a raportat Reuters.

UPDATE ORA 16.00-Rusia dă vina pe Ucraina pentru incendiul de la o rafinărie de petrol

Rusia a dat vina pe Ucraina pentru incendiul care a izbucnit peste noapte la o rafinărie de petrol rusă importantă, după ce a fost lovită de două drone doborâte.

Incendiul a zguduit uzina din Volvograd, Rusia, după ce două drone ucrainene au lovit zona la primele ore ale dimineții de sâmbătă.

Guvernatorul Andrei Bocharov a declarat pe Telegram: „Aseară, apărarea aeriană și bruiajul electronic au respins un atac al dronelor în districtele Kalachyovsky și Zakanalye din regiunea Volgograd. Un incendiu a izbucnit la rafinăria din Volgograd după ce una dintre dronele doborâte a căzut.”

UPDATE ORA 14.00-Rafinăria de petrol din Rusia ia foc după un atac cu drone

O rafinărie de petrol din Rusia a luat foc după ce a fost atacată de drone ucrainene, potrivit rapoartelor.

Rafinăria din Volvograd, Rusia, a fost atacată de UAV și a fost provocat un incendiu, a informat agenția de știri ucraineană Ukrinform.

Alte rapoarte despre atac au circulat online. Volgograd se află la aproximativ 350 km de granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 13.00-Instanța supremă a ONU spune că va audia o parte din cazul genocidului Ucraina-Rusia

Instanța supremă a ONU a hotărât că va examina un caz în care Ucraina i-a cerut să declare că forțele sale nu au comis genocid în estul Ucrainei – afirmații folosite de Vladimir Putin ca pretext pentru invazia sa.

În acest caz extrem de acuzat, Kievul spune că Moscova a încălcat o convenție din 1948 folosind afirmații false de genocid în regiunile Luhansk și Donețk. Ucraina acuză și Moscova că „planifică acte de genocid”.

Ucraina a adus cazul la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) la câteva zile după 24 februarie 2022, când a început invazia pe scară largă.

UPDATE ORA 12.00- Președintele Poloniei, Duda, a încercat să atenueze disputa cu privire la declarația sa cu privire la Ucraina

Președintele Poloniei, Duda, a încercat să atenueze disputa cu privire la declarația sa cu privire la Ucraina, spunând într-o postare pe X că „acțiunile și poziția sa față de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei au fost și sunt clare din prima zi”.

El a adăugat:

 „Atacul Rusiei asupra Ucrainei și ocuparea teritoriilor recunoscute internațional ale Ucrainei, inclusiv Crimeea, este o crimă... Cu toții stăm umăr la umăr pentru o Ucraine liberă, suverană și independentă împotriva agresiunii și a imperialismului brutal!”

Remarcile anterioare ale lui Duda au fost aspru criticate de parlamentarii coaliției pro-europene de guvernământ din Polonia.

UPDATE ORA 11.00- Comentariile lui Duda despre Crimeea, raportate în postarea anterioară, au atras critici.

Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasyl Zvarych, a scris sâmbătă pe X:

 „Crimeea este Ucraina: așa este și va rămâne. Desocuparea Crimeei este sarcina și obligația noastră comună cu lumea liberă.”

Remarcile lui Duda au fost criticate de parlamentarii coaliției pro-europene aflate la guvernare din Polonia, care se află într-o tabără politică diferită de cea a președintelui.

Președintele este un aliat al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), care a pierdut puterea în decembrie, după ce nu a reușit să construiască o coaliție în urma pierderii majorității sale la alegerile din octombrie.

Roman Giertych, un parlamentar din cea mai mare grupare din guvern, Coaliția Civică (KO), a scris pe X:

Aș dori să-i reamintesc domnului Duda că există orașe din țara noastră care în istoria lor au aparținut Poloniei pentru o perioadă mai scurtă decât unei alte țări.

Ce declarație incredibil de stupidă!

UPDATE ORA 10.00- Ucraina informează SUA despre planul de demitere a generalului de vârf – rapoarte

Am raportat la începutul acestei săptămâni că comandantul militar superior al Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi, a refuzat să demisioneze după ce a fost solicitat de Volodymyr Zelenskiy.

Acum, Reuters raportează că Kievul a informat Casa Albă că Zelenski intenționează să-l concedieze pe Zaluzhnyi.

Se spune:

„Mișcarea de înlăturare a generalului Valerii Zaluzhnyi, care s-a ciocnit cu președintele Volodymyr Zelenskii din cauza strategiei militare și a altor chestiuni, urmează unei contraofensive ucrainene de anul trecut, care nu a reușit să recupereze cantități semnificative de teritoriu deținut de Rusia.

O sursă apropiată biroului lui Zelenski a spus că cei doi nu au fost de acord cu privire la o nouă mobilizare militară, președintele opunându-se propunerii lui Zaluzhnyi de a convoca 500.000 de soldați noi.”

Sursa a adăugat însă că procesul de eliberare a lui Zaluzhnyi din funcția de comandant șef al forțelor armate ucrainene a fost suspendat deocamdată, deoarece oficialii consideră cine ar trebui să fie înlocuitorul său.

UPDATE ORA 9.00- Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât nouă din 14 drone rusești

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât nouă din 14 drone rusești într-un atac peste noapte care a lovit infrastructura energetică din orașul Kryvyi Rih, au declarat sâmbătă dimineața forțele aeriene și oficialii regionali.

Este al doilea atac cu dronă în două zile asupra orașului central Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

Primarul, Oleksandr Vilkul, a declarat că instalațiile energetice au fost afectate, ceea ce a dus la întreruperi de curent pentru mii de oameni. În unele districte, alimentarea cu apă și încălzirea au fost întrerupte, deoarece temperaturile au plutit chiar sub nivelul de îngheț. Spitalele au trecut la generatoare pentru electricitate.

Forțele aeriene au declarat că dronele Shahed fabricate iranian au fost doborâte în patru regiuni din centrul și sudul Ucrainei.

UPDATE ORA 07.00 – Doi lucrători umanitari francezi au fost uciși într-un atac rusesc în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a confirmat că doi lucrători umanitari francezi au fost uciși într-un atac rusesc în Ucraina, condamnând atacul ca fiind „scandalos”. La Paris, biroul antiterorist al procurorilor a anunțat vineri că a deschis o anchetă pentru crime de război. Lucrătorii umanitari sunt non-combatanți în conformitate cu dreptul internațional.

UPDATE ORA 04.00 – Kievul caută 7,8 miliarde de euro pentru a contribui la acoperirea deficitului bugetar

Kievul caută 7,8 miliarde de euro pentru a contribui la acoperirea deficitului bugetar, a declarat un deputat de rang înalt, Yaroslav Zheleznyak.

Președintele Joe Biden a cerut Congresului aproape 97 de miliarde de euro pentru a finanța planuri pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor SUA, dar republicanii care controlează Camera Reprezentanților au respins pachetul în octombrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a hotărât că anumite părți din dosarul Ucrainei împotriva Rusiei, susținând că Moscova a acuzat fără temei Kievul de genocid pentru a justifica invazia din 2022, pot merge mai departe.

Cu toate acestea, CIJ a decis vineri că nu va aborda dacă Rusia a încălcat Convenția de genocid din 1948 folosind ceea ce Ucraina spune că sunt acuzații de genocid pretinse ca pretext pentru război, chiar dacă invazia ar fi încălcat în linii mari dreptul internațional.

În schimb, cazul va continua să evalueze dacă Ucraina a comis genocid în părțile de est ale țării, așa cum susține Rusia – o chestiune în care judecătorii au decis că au jurisdicție.

Când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia pe 24 februarie 2022, o parte a argumentului său a fost că oamenii pro-ruși din estul Ucrainei au fost „supuse hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev”.