• Sancțiunile împotriva Rusiei sunt eficiente, dar întâmpină dificultăți în prevenirea eludării lor.
  • Prioritatea pe agenda europeană o reprezintă sprijinul pentru Ucraina și implementarea Facilității pentru aceasta.
  • Se caută un acord rapid cu Parlamentul European pentru punerea în aplicare a sprijinului pentru Ucraina, iar discuțiile au inclus și relația UE-Turcia, evidențiind importanța rolului Turciei în securitatea regională și provocările globale.

UPDATE ORA 22.00-G7 consideră activele rusești garanție pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei

Grupul celor Șapte și Uniunea Europeană discută un plan de utilizare a peste 250 de miliarde de dolari în activele înghețate ale băncilor centrale ruse ca garanție pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției Ucrainei.

UPDATE ORA 21.00-ICYMI – Douăzeci de jurnalişti reţinuţi în represiunea de la Moscova împotriva protestelor organizate de soţiile soldaţilor ruşi în Ucraina

Poliția rusă a reținut 20 de jurnaliști care scriau despre un miting din centrul Moscovei, în care soțiile soldaților trimiși în prima linie în Ucraina l-au îndemnat pe Vladimir Putin să-i aducă acasă pe cei dragi.

Rudele rezerviștilor militari s-au adunat săptămânal pentru a-și exprima în mod public cererile, într-o manifestare rară, dar crescândă de disidență, care amenință pretenția domnului Putin de a avea sprijinul deplin al poporului rus în războiul său împotriva Ucrainei, în timp ce acesta caută o soluție aproape sigură pentru a obține victoria la alegerile prezidențiale de luna viitoare.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

În cea de-a noua și cea mai mare dintre demonstrațiile de până acum, care au marcat 500 de zile de la mobilizarea în masă controversată a rezerviștilor de către Putin, femeile au fost filmate de jurnaliști în timp ce depun garoafe roșii la Mormântul Soldatului Necunoscut, la umbra zidurilor Kremlinului.

UPDATE ORA 20.00-Forțele ucrainene sunt supuse unui atac intens rusesc

Forțele ucrainene au fost supuse unui atac intens rusesc în ultimele 24 de ore, cu atacuri continue de-a lungul liniei frontului, a declarat duminică Statul Major al Ucrainei într-un comunicat.

Luptele au fost deosebit de acerbe în orașul de est Avdiivka, unde Moscova încearcă să încercuiască trupele Kievului, în timp ce forțele ucrainene au fost, de asemenea, în defensivă în Kupiansk, Lyman, Bakhmut și Zaporizhzhia, au spus oficialii.

Un civil a fost ucis și doi răniți într-o lovitură de artilerie rusă în orașul Toretsk, la mai puțin de 30 de kilometri (18,6 mile) de Bakhmut, a declarat guvernatorul regional al Donețk, Vadym Filashkin.

Administrația militară a regiunii Sumy din nordul Ucrainei a declarat duminică că forțele ruse au bombardat regiunea în 16 atacuri separate în ziua precedentă, trăgând asupra comunităților de graniță Yunakivka, Bilopillia, Krasnopillia, Velyka Pysarivka și Esman.

Generalul Serhii Naiev, comandantul Forțelor Comune ucrainene, a mai spus că trupele Kievului au respins unitățile rusești de sabotaj și recunoaștere care încercau să treacă granița în regiunea Sumy.

Cu soldații ucraineni concentrați în regiunile de est Donețk, Zaporizhzhia și Harkov, incursiunea raportată sugerează că Moscova ar putea cerceta vulnerabilități pe un nou front pentru a extinde și mai mult resursele ucrainene.

UPDATE ORA 19.00-ICYMI – Mercenarii Wagner din Rusia se întorc pentru a depăși Occidentul în Africa

Pe măsură ce ritmul de război continuă în Orientul Mijlociu, cu ciocniri în mai multe țări care ridică temeri de un conflict mai larg, mercenarii Grupului Wagner din Rusia revin din nou la acțiune .

La opt luni după ce marșul Wagner asupra Moscovei a eșuat în cele din urmă; la șase luni după ce Evgheni Prigojin și comandanții săi superiori au fost uciși în răzbunarea lui Vladimir Putin, luptătorii sunt chemați la arme cu binecuvântarea Kremlinului.

Rezistența înzăpezită a Ucrainei a fost înlocuită cu nisipul și savana din Africa. Există un nou banner sub care să lupți – Africa Corps, un nume care face ecoul Afrika Korps-ului german al feldmareșalului Erwin Rommel, care a luat parte la campania importantă împotriva forțelor britanice și aliate din Libia în al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 18.00-Zelenski vizitează prima linie pe fondul speculațiilor despre soarta generalului de vârf

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene pe frontul de sud-est și a înmânat medalii, a declarat biroul său duminică, pe fondul speculațiilor intense că șeful său popular al armatei ar putea fi demis în curând.

„Este o onoare să fiu aici astăzi. Pentru a sprijini războinicii și a-i premia. Ei se confruntă cu o misiune dificilă și critică de a respinge inamicul și de a apăra Ucraina”, a spus Zelenski într-o declarație după ce a vizitat regiunea Zaporijia.

Biroul prezidențial a spus că Zelenski a vizitat pozițiile de avans ale armatei ucrainene în apropiere de satul Robotyne, care este situat aproape pe linia de luptă. Așezarea din sud-estul Robotyne fusese eliberată la sfârșitul lunii august în contraofensiva împotriva forțelor ruse.

Vizita președintelui la liniile de luptă a venit într-un moment de incertitudine cu privire la soarta șefului armatei Valeri Zaluzhnyi. Două surse au declarat vineri că guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenționează să-l concedieze pe comandantul militar superior al țării care supraveghează războiul împotriva forțelor de ocupație ruse.

Presupusa mișcare de a-l înlătura pe Zaluzhnyi, care s-a certat cu Zelenski pe o serie de probleme, este o urmare a contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reușit să recupereze cantități semnificative de teritoriu deținut de Rusia.

Cunoscut ca „Generalul de Fier”, Zaluzhnyi este extrem de popular. Îndepărtarea sa ar putea afecta moralul trupelor ucrainene care se luptă pentru a menține poziții de-a lungul a peste 1.000 de km de linii de front împotriva unei vaste forțe ruse înarmate cu stocuri mari de muniții.

UPDATE ORA 16.00 – Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene de pe frontul din sud-estul țării și a împărțit medalii

Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene de pe frontul din sud-estul țării și a împărțit medalii, a declarat duminică biroul său.

Reuters relatează că această mișcare are loc pe fondul speculațiilor intense potrivit cărora popularul său șef al armatei ar putea fi demis în curând.

„Este o onoare să mă aflu astăzi aici. Să îi sprijinim pe luptători și să îi premiem. Ei se confruntă cu o misiune dificilă și critică de a respinge inamicul și de a apăra Ucraina”, a declarat Zelenski într-o declarație după ce a vizitat regiunea Zaporojie.

UPDATE ORA 15.00- BBC a publicat peste noapte o investigație cu privire la utilizarea de către Rusia a prizonierilor pentru a lupta în războiul din Ucraina.

Foștii prizonieri se confruntă acum cu condiții mult mai dure, sunt nevoiți să lupte până la sfârșitul războiului și nu primesc grațiere, relatează ei. În cadrul unei scheme anterioare conduse de grupul Wagner, prizonierii obișnuiau să primească grațiere și libertate după șase luni, chiar și atunci când erau condamnați pentru infracțiuni violente.

BBC a analizat mesajele din camerele de chat și a vorbit cu luptători și rude, stabilind că o unitate care a vorbit „Storm V”, care este condusă direct de armata rusă din februarie 2023, trimite foști prizonieri în prima linie, unde se confruntă cu condiții dure.

Un bărbat pe nume Serghei a scris într-o cameră de chat pentru foștii prizonieri ruși care luptă în Ucraina: „Dacă te înscrii acum, fii gata să mori”. El a adăugat: „Înainte de a putea să-l faci timp de șase luni. Dar acum, trebuie să ajungi până la sfârșitul războiului.”

UPDATE ORA 14.00- Samantha de Bendern, coleg asociat în cadrul Programului Rusia și Eurasia la Chatham House, examinează misterul care încă înconjoară accidentul de la Belgorod.

Samantha de Bendern, coleg asociat în cadrul Programului Rusia și Eurasia la Chatham House, examinează misterul care încă înconjoară accidentul de la Belgorod. Ea susține că doar o investigație independentă ar putea stabili faptele – dar că probabilitatea ca unul să fie permis este redus.

La 24 ianuarie, un avion strategic rusesc IL-76 s-a prăbușit la 44 de mile de orașul rus Belgorod, aproape de granița cu Ucraina. Multe întrebări înconjoară circumstanțele accidentului, precum și identitățile celor care au pierit. Rusia susține că la bord se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni. Nici Ucraina și nici un organism național sau internațional nu au fost în măsură să confirme sau să infirme acest lucru.

UPDATE ORA 13.00- Camera Reprezentanților SUA urmează să voteze în cursul acestei săptămâni un pachet de ajutor independent

Camera Reprezentanților SUA urmează să voteze în cursul acestei săptămâni un pachet de ajutor independent de 17,6 miliarde de dolari pentru Israel, excluzând finanțarea militară propusă pentru Ucraina.

Republicanii au refuzat să susțină un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cu excepția cazului în care ajutorul a fost legat de reformele la granițele interne.

Într-o călătorie la Washington în decembrie, Volodymyr Zelenskiy nu a reușit să convingă guvernul SUA cu privire la această problemă. Republicanii cheie au repetat că vor să vadă o represiune asupra imigrației între SUA și Mexic, în schimbul sprijinului pachetului.

UPDATE ORA 12.00- Trimisul Rusiei la Seul a fost convocat sâmbătă de Ministerul de Externe din Coreea de Sud

Trimisul Rusiei la Seul a fost convocat sâmbătă de Ministerul de Externe din Coreea de Sud pentru a depune o plângere pentru criticile Moscovei față de comentariile președintelui Coreei de Sud Yoon Suk-yeol cu privire la urmărirea de către Coreea de Nord a unui arsenal nuclear.

Potrivit Reuters, Chung Byung-won, ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud pentru afaceri politice, l-a convocat sâmbătă după-amiază pe ambasadorul rus Georgy Zinoviev pentru a sublinia că atacul Moscovei la remarcile lui Yoon nu va avea decât un impact negativ asupra relației dintre cele două țări.

Convocarea a venit după comentariile lui Yoon din 31 ianuarie, când a condamnat dezvoltarea de către Phenian a armelor nucleare pentru a menține regimul actual. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit acest lucru „părtinitor” și „odios” într-o declarație publicată câteva zile după.

„Viceministrul Chung a spus că este foarte regretabil că Rusia a ignorat adevărul și a protejat necondiționat Coreea de Nord în timp ce a criticat remarcile liderului într-un limbaj extrem de nepoliticos și a subliniat că acest lucru nu va face decât să înrăutățească relațiile dintre Coreea și Rusia”, a spus ministerul într-un comunicat.

UPDATE ORA 11.00- Zelenskiy a vizitat Institutul Național al Cancerului din Kiev pentru a mulțumi personalului de Ziua Mondială a Cancerului

Volodymyr Zelenskiy a vizitat Institutul Național al Cancerului din Kiev pentru a mulțumi personalului de Ziua Mondială a Cancerului. Imaginile sale din interiorul spitalului oferă o perspectivă asupra întregii activități medicale obișnuite care încă se desfășoară.

UPDATE ORA 10.00- Un bombardament ucrainean a ucis sâmbătă cel puțin 28 de persoane într-o brutărie din orașul Lysychansk ocupat de ruși, potrivit oficialilor instalați de Moscova.

Cel puțin un copil a fost printre morți, a scris liderul local Leonid Pasechnik într-o declarație pe Telegram. Alte 10 persoane au fost salvate de sub dărâmături de către serviciile de urgență, a spus el.

Oficialii ucraineni de la Kiev nu au comentat incidentul. Atât Moscova, cât și Kievul s-au bazat din ce în ce mai mult pe atacuri cu rază mai lungă în această iarnă, pe fondul pozițiilor în mare parte neschimbate pe linia frontului de 1.500 de kilometri (930 de mile) în războiul de aproape doi ani.

Administrația militară a regiunii ucrainene Sumy a declarat duminică că forțele ruse au bombardat regiunea în 16 atacuri separate în ziua precedentă, trăgând în comunitățile de graniță Yunakivka, Bilopillia, Krasnopillia, Velyka Pysarivka și Esman.

UPDATE ORA 9.00- Peste două duzini de persoane au fost reţinute la un protest

Peste două duzini de persoane, majoritatea jurnalişti, au fost reţinute sâmbătă la un protest în centrul Moscovei, unde soţiile şi alte rude ale militarilor ruşi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina au cerut întoarcerea lor, potrivit unui martor Reuters şi ştiri independente ruse.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a declarat că, în ciuda dificultăților persistente, pachetele de sancțiuni impuse Rusiei funcționează eficient. Aceasta a avut loc la Bruxelles, participând la o reuniune informală a miniștrilor Afacerilor Externe din UE (Gymnich), unde au fost discutate subiecte precum implementarea celui de-al treisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și necesitatea stabilirii unui calendar clar referitor la potențiala aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează. Evident că mai sunt dificultăţi date de eludarea sancţiunilor de către anumite state şi unul din punctele de discuţie de astăzi a fost cum putem să lucrăm mai bine, inclusiv cu partenerii americani, dar şi noi ca state membre, să evităm această eludare a sancţiunilor. Vom continua discuţiile în acest sens, având un reprezentant special dedicat abordării acestui subiect şi, de asemenea, cum să fim mai eficienţi în ceea ce priveşte sancţiunile următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanţează industria de război”, a spus Odobescu.

Aceasta a menționat că situația din Ucraina rămâne o temă prioritară pe agenda europeană, subliniind importanța sprijinului continuu pentru Ucraina și salutând acordul referitor la Facilitatea pentru Ucraina.

„Susţinem în continuare acest lucru, pentru că este extrem de important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina. Toate statele membre, toţi miniştrii de Externe au salutat acordul la care s-a ajuns privind Facilitatea pentru Ucraina. Este un important pas înainte, pentru că asigurăm un sprijin predictibil şi de durată pentru vecinul nostru”, a declarat aceasta.

Ministrul român a subliniat importanța încheierii unui acord cu Parlamentul European pentru punerea în aplicare a Facilității pentru Ucraina: „Am fost informaţi că Parlamentul European doreşte să ajungă la un acord cu noi cât mai curând posibil, astfel încât primele plăţi să fie făcute deja în perioada următoare”.

Ministrul a menționat că există câteva propuneri de compromis în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina, exprimând speranța că în curând se va ajunge la un acord pe acest subiect.

Pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe s-a discutat și relația dintre UE și Turcia. În această privință, Luminița Odobescu a subliniat că Turcia este un partener esențial pentru Uniunea Europeană.

„Este o ţară candidată la aderare, este vecinul nostru, se află în vecinătatea noastră imediată, este un aliat NATO. Joacă un rol important în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre şi, în plus, este şi un partener cheie în gestionarea unor multitudini de provocări globale”, a completat ea, menţionând în acest sens domeniile migraţie, transport, energie.