• Prințul Philip este înmormântat sâmbătă la Castelul Windsor
  • Doar 30 de persoane pot participa la înmormântare
  • Sicriul va fi purtat de un Land Rover proiectat de ducele de Edinburgh
  • La ora 17.00, ora României, a început procesiunea funerară

UPDATE 17.42 Sicriul este coborât în Cripta Regală

UPDATE 17.07 A început procesiunea funerară

Procesiunea funerară a început. Un cor de patru persoane cântă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE 17.05 Sicriul cu trupul ducelui de Edinburgh a intrat în capelă

Sicriul cu trupul ducelui de Edinburgh a intrat în capelă.

UPDATE 17.00 Moment de reculegere, în memoria Prinţului Philip

Înainte de ceremonie, a fost ținut un moment de reculegere.

UPDATE 16.55 Regina a ajuns la capelă

Regina Elisabeta a ajuns la capelă. Întreaga procesiune va dura opt minute.

UPDATE 16.45 Sicriul este scos

Sicriul ducelui de Edinburgh este scos din Castelul Windsor.

Deasupra sicriului se află o coroană de flori pe care Regina a ales-o. Cartonașul de pe coroana mortuară lăsat de ducele și ducesa de Sussex a fost scris de mână de Meghan. 

Prințul Charles și prințesa Anne conduc cortegiul.

Marina Rotaru: „Serviciul lui în slujba coroanei britanice și a țării l-a făcut cu o loialitate neclinitită”

„Serviciul lui în slujba coroanei britanice și a țării l-a făcut cu o loialitate neclinitită, pe care l-a făcut pentru aproape 80 de ani. La 19 ani, ca tânăr aspirant de marină, lua parte la una dintre cele mai grele bătălii din Mediterană din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bătălia de la Capul Matapan. (…) Aș puncta, în primul rând, contribuția lui la coroana britanică prin întărirea legăturilor dintre coroana britanică și Commonwealth prin intermediul Premiului Ducelui de Edinburgh – o organizație care are ca scop educația tinerilor între 14 și 24 de ani. Acum este prezentă în 144 de țari din lume și a ajutat la educarea a peste 7 milioane de tineri din întreaga lume, dându-le un scop un viață”, a spus la Aleph News, Marina Rotaru, lector universitar doctor și expert în monarhia britanică.

UPDATE 15.45 Ducele și ducesa de Cambridge au ajuns la Castelul Windsor

Prințul Charles, ducele și ducesa de Cambridge au ajuns la Castelul Windsor, acolo unde urmează să înceapă funeraliile prințului Philip.

Tatăl prințului William, prințul Charles, a venit la volanul unei mașini negre Tesla. Toți trei poartă pe față măști negre.

UPDATE 15.37 Locuitorii îi aduc un ultim omagiu

Cetăţenii din Windsor au venit să îi aducă un omogiu prinţului Philip, iar la Castelul Windsor sunt ultimele pregătiri pentru înmormântarea Ducelui.

Poliţiştii şi gardienii patrulează spaţiul exterior al castelului Windsor, iar zeci de jurnalişti aşteaptă ceremonia de înmormântare care urmează să înceapă la ora 17.00.

Știrea inițială

Prinţul Philip va fi înmormântat sâmbătă la Castelul Windsor, iar la ceremonie vor putea participa doar 30 de persoane, din cauza condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Sicriul va fi purtat de un Land Rover proiectat de ducele de Edinburgh.

Zeci de britanici s-au adunat în faţa Castelului Windsor pentru a participa la pregătirile pentru înmormântarea prinţului Philip. Au depus flori şi au urmărit cum soldaţii armatei au călărit de la Long Walk până la poarta Cambridge, purtând cu ei trei tunuri.

„Nu ştiam atât de multe despre prinţul Philip şi, uitându-mă la toate programele despre el şi învăţând despre viaţa lui, mi-am dat seama că a fost un bărbat incredibil. Desigur, este trist pentru Majestatea Sa (Regina Elisabeta a II-a – n.r.), 73 de ani de căsătorie este o viaţă întreagă”, spune Laura Langley, una din persoanele prezente.

Înmormântarea ducelui de Edinburgh va avea loc sâmbătă la castelul Windsor, cu o prezenţă limitată la 30 de persoane.

„A făcut atât de multe pentru ţară şi am vrut să ne arătăm respectul şi aprecierea cu adevărat”, spune Karina Carvalho, participantă.

„Apreciem familia regală şi am fost dornici să vedem dacă există vreo pregătire. Ei doar practicau marşul, dar aruncăm şi noi o privire”, zice şi Jessica Carvalho, o altă participantă.

Sicriul prinţului Philip va fi dus la Capela Saint George pe un Land Rover special adaptat, pe care l-a proiectat el însuşi. Vehiculul cu şasiu de tip Defender TD5 130 a fost un proiect care a durat 16 ani, iar ultimele modificări i-au fost aduse în 2019.

Cei patru copii, prinţii Charles, Andrew, Edward şi Anne, vor merge alături de sicriul său la înmormântarea de sâmbătă.