• V. Voiculescu: „Sutem alături de familii și pacienți”
  • V. Vociulescu: „Nu știu ce grozăvie va veni peste noi mâine”
  • V. Vociulescu: „Avem nevoie de măsuri urgente”
  • V. Vociulescu: „Pandemia a pus presiune asupra personalului și infrastructurii”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține o conferință de presă despre primele măsuri după incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

Anunțul lui Vlad Voiculescu

„Încep prin a transmite condoleanțe familiilor îndoliate. Suntem alături de pacienți și de familiile celor internați.

Apreciez eforturile celor care au intervenit: eforturile personalului de la Matei Balș, ei au evacuat pacienții de la ultimele etaje. Le mulțumesc.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sistemul sanitar are păcate vechi. Sunt de 30 de ani.

Nu știm ce altă grozăvie va veni peste noi mâine.

Măsuri imediate

Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Balș, piatra Neamț să nu se mia întâmple. Lucrăm cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate.

Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la raportul din noiembrie 2020.

Nu știm cu exactitate cauzele tragediei de la Matei Balș. Pandemia a pus presiuni suplimentare asupra spitalelor și personalului. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen. De aceea, securitatea la incendiu e deosebit de dificilă.

Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoate măsuri după ancheta de la Balș.

Remarc ruptura de comunicare între spitale și rudele pacienților. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la fiecare spital.

A treia măsură discutată deja cu premierul e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni, bani din bugetul național și ne vom asigura că sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea infrastructurii de siguranță la incendii, la cutremur și la unul din marii criminali – infecțiile nosocomiale.

O ultimă măsură e cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil. Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare pentru toate locurile din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap.”, a spus acesta.