• Liviu Mihai Irimia, cercetător, a studiat efectele schimbărilor climatice asupra podgoriilor
  • Creşterea temperaturilor e benefică pentru zonele temperate, cum este la Cotnari
  • În Moldova a început de câţiva ani să se producă mai mult vin roşu

Ştii că suntem afectaţi de încălzirea globală, dar hai să-ţi spun şi ce consecinţe are asupra podgoriilor din Europa şi România. Liviu Mihai Irimia, decan şi unul dintre cercetătorii Facultăţii de Horticultură din Iaşi, a studiat aceste efecte, în cadrul unui proiect european. Împreună cu alţi specialişti din Franţa, Germania, Spania şi Anglia au monitorizat timp de șase ani principalele podgorii din European. Vorbim de Cotnari, Bordeaux, Valea Rhinului, Valea Loarei, La Rioja şi cele din arealul South Sussex.

Liviu Mihai Irimia, Decan Facultatea de Horticultură Iaşi: „Acest fenomen al încălzirii şi creşterii temperaturilor se resimte până spre 45 grade latitudine nordică unde sunt cele din România. Înseamnă o acumulare a zaharurilor, nivelul mare de zahar se transformă în alcool şi vinurile vo avea un conţinut excesiv de alcool. Depăşeşte 13, 5 tărie, devine problematică obţinerea vinurilor seci. Îşi pierd aciditatea şi caracterul de fructuos. Se degradează compuşii aromaţi, care dau gust vinului.”

Creşterea temperaturilor este benefică pentru podgoriile din zonele răcoroase şi problematică pentru zona mediteraneană, oceanică. Dacă pentru zona Moldovei este o veste bună, nu la fel putem spune şi de podgoriile din sudul ţării, unde se fac strugurii roşii. Marian Olteanu este proprietarul cramei Gramma Wines din Iaşi. Are 15 de HA de viţă de vie şi îţi spune că a văzut şi el aceste modificări.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Marian Olteanu, Proprietar Gramma Wines: „Concentraţiile de zahăr cresc şi vinurile albe şi roze devin tot mai tari, trebuie făcute anumite lucrări în vie, inclusiv irigaţii pentru a domoli fenomenul. (…) Dacă în trecut ne rezumam la soiuri albe cum ar fi Aligote, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Frâncuşă, acum putem încerca şi un Pinot Noir, Fetească Neagră, apar tot mai multe plantaţii de Merlot şi Cabernet Sauvignon, soiur specifice zonei de sud a ţării.”

Odată cu schimbările climatice s-au mărit şi suprafeţelor pentru viticultură. A crescut altitudinea până la care se poate cultiva de la 500 de m, până la 650 de m şi chiar mai mult. Aceste zone sunt foarte bune pentru obţinerea vinurilor albe.