• Două treimi dintre oameni susțin mișcarea de protest împotriva reformei pensiilor planificate de guvern în general.
  • În zilele următoare, vor exista apeluri pentru a extinde grevele pentru a include și producția de energie electrică.
  • Președintele Macron a calificat reforma drept esențială din cauza deficitelor.

Livrările de combustibil au fost blocate de la toate rafinăriile franceze, potrivit oficialilor sindicali, în timp ce protestatarii urmăresc să blocheze Franța din cauza planurilor de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Greva a început peste tot”, a declarat Eric Sellini de la sindicatul CGT.

Marți a marcat cea de-a șasea zi de greve și proteste de la jumătatea lunii ianuarie, sindicatele spunând că va fi cea mai mare de până acum.

Majoritatea serviciilor de tren și de metrou au fost anulate, iar multe școli au fost închise. Peste 260 de manifestații sunt așteptate marți în toată Franța, poliția estimând că vor participa între 1,2 și 1,4 milioane de persoane.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

În condițiile în care guvernul nu dă semne că ar renunța la planul său de pensii, un lider sindical, Emmanuel Lépine, a declarat săptămâna trecută că scopul blocării livrărilor de combustibil este de a îngenunchea economia franceză”.

În zilele următoare, vor exista apeluri pentru a extinde grevele pentru a include și producția de energie electrică. Până acum, cu tot zgomotul și întreruperile sporadice, campania a provocat puține daune economiei, iar proiectul de lege trece prin parlament. Sindicatele și stânga știu că timpul se scurge înainte ca reforma să devină o realitate – ceea ce reprezintă un motiv în plus pentru ei să crească presiunea acum.

Președintele Macron a calificat reforma drept esențială” din cauza deficitelor prevăzute pentru sistemul de pensii din Franța în următorii 25 de ani, potrivit unei analize realizate de Consiliul consultativ independent pentru pensii.

Pe lângă creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, guvernul spune că lucrătorii ar trebui să contribuie timp de 43 de ani la fondul comun de pensii al Franței înainte de a câștiga o pensie completă.

Foarte puțini lucrători francezi au pensii personale legate de investiții de capital. Economiile europene vecine au crescut deja vârsta de pensionare în ultimii ani pentru a reflecta speranța de viață mai mare. Italia, Germania și Spania s-au orientat spre creșterea vârstei oficiale de pensionare la 67 de ani, în timp ce în Regatul Unit aceasta este în prezent de 66 de ani.

Majoritatea cetățenilor francezi sprijină grevele în curs, potrivit unui sondaj realizat de grupul francez de sondaje Elabe. Potrivit sondajului de opinie, 56% dintre oameni susțin grevele continue, iar 59% susțin apelul de a paraliza țara. Două treimi dintre oameni susțin mișcarea de protest împotriva reformei pensiilor planificate de guvern în general, indică sondajul.