• Liz Truss a anunțat că facturile la energie vor fi plafonate timp de doi ani la 2.500 de lire sterline, în primul său anunț politic major în calitate de prim-ministru.
  • În încercarea de a aborda criza costului vieții, se așteaptă ca noul lider conservator să împrumute aproximativ 150 de miliarde de lire sterline – după ce a exclus un impozit pe profiturile excesive ale giganților din domeniul petrolului și gazelor.
  • Intervenția vine după săptămâni de presiuni din partea partidelor de opoziție. Plafonul prețurilor la energie ar urma să ajungă la 3.549 de lire sterline de la 1 octombrie și chiar mai mult în 2023.

Liz Truss a anunțat că facturile la energie vor fi plafonate timp de doi ani la 2.500 de lire sterline, în primul său anunț politic major în calitate de prim-ministru.

În încercarea de a aborda criza costului vieții, se așteaptă ca noul lider conservator să împrumute aproximativ 150 de miliarde de lire sterline – după ce a exclus un impozit pe profiturile excesive ale giganților din domeniul petrolului și gazelor.

Intervenția vine după săptămâni de presiuni din partea partidelor de opoziție. Plafonul prețurilor la energie ar urma să ajungă la 3.549 de lire sterline de la 1 octombrie și chiar mai mult în 2023.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

Cu sprijinul guvernamental existent de 400 de lire sterline pentru fiecare consumator, factura medie ar urma să fie acum de aproximativ 2.100 de lire sterline.

Dar britanicii ar putea fi nevoiți să se chinuie să găsească cele 400 de lire sterline în plus în 2023, deoarece guvernul Truss nu s-a angajat să repete acest sprijin. Vorbind în Camera Comunelor, Truss a spus că este un moment de îndrăzneală”, recunoscând că această intervenție va avea un cost”.

Acest guvern acționează imediat pentru a introduce o nouă garanție a prețului energiei care va oferi oamenilor certitudine în privința facturilor la energie, va reduce inflația și va stimula creșterea economică”, a adăugat ea.

„Această garanție, care include o suspendare temporară a taxelor verzi, înseamnă că, de la 1 octombrie, o gospodărie obișnuită nu va plăti mai mult de 2.500 de lire sterline pe an pentru fiecare dintre următorii doi ani, în timp ce repunem piața energiei pe drumul cel bun. Astfel, o gospodărie obișnuită va economisi 1.000 de lire sterline pe an. Ea vine în plus față de schema de sprijin pentru facturile de energie de 400 de lire sterline. Această garanție înlocuiește plafonul de preț Ofgem și a fost convenită cu comercianții cu amănuntul de energie.”

Conform proiectului de astăzi, plafonul de preț al Ofgem va fi înlocuit cu o garanție a prețului energiei pe doi ani, care va limita suma pe care furnizorii o pot percepe de la clienți pentru fiecare unitate de electricitate și gaz.

De asemenea, va fi introdus un nou program de șase luni pentru întreprinderile care se confruntă cu facturi energetice în creștere, oferind un sprijin echivalent cu cel oferit consumatorilor”.

Aceasta se va aplica tuturor utilizatorilor de energie non-casnici, inclusiv întreprinderilor, școlilor și organizațiilor caritabile și va fi revizuită peste trei luni pentru a se analiza unde ar trebui să fie orientată această măsură.

Guvernul Truss speră că planul va reduce inflația cu până la cinci puncte procentuale, după ce Banca Angliei a estimat că aceasta va depăși 13% în octombrie.

Ea și-a exprimat deja opoziția față de o taxă pe profitul excepțional al companiilor de petrol și gaze pentru a contribui la finanțarea pachetului de mai multe miliarde de euro, argumentând că aceasta ar putea descuraja investițiile în Regatul Unit.

În schimb, ea se pregătește să se împrumute pe cheltuiala contribuabililor, ceea ce a provocat furia laburiștilor, care au declarat că prim-ministrul va încărca banii pe seama poporului britanic pentru anii următori”.

Aceasta este prima politică majoră a guvernului Truss și vine în ciuda faptului că aceasta a exclus pentru prima dată pomana” în campania pentru șefia conservatorilor, spre disperarea celor care luptă împotriva sărăciei.

Ea a declarat joi în fața deputaților că guvernul va prezenta o legislație de urgență” pentru a pune în aplicare acest plan, iar cancelarul Kwasi Kwarteng va include măsurile în cadrul declarației sale fiscale de la sfârșitul acestei luni.

Așa cum era de așteptat, Truss a pus capăt, de asemenea, interzicerii în Anglia a fracturării – procesul de extragere a gazelor de șist prin spargerea rocilor cu apă sub presiune ridicată – într-o schimbare de opinie față de manifestul conservator.

Astfel, producția internă de gaze de șist ar putea începe în doar șase luni, dar se va confrunta cu critici puternice din partea opozanților care au avertizat de mult timp că fracturarea poate provoca cutremure, contaminarea apei, poluarea fonică și a traficului.

Primul ministru se opune impozitelor excepționale. Ea vrea să lase aceste profituri uriașe pe masă – factura va fi plătită de oamenii care muncesc”, a declarat el la Camera Comunelor.

Simon Clarke, noul secretar conservator al Tory Levelling Up, a declarat: Dacă nu reușim să acționăm, dacă nu protejăm economia împotriva șocului provocat de dimensiunea despre care vorbim, atunci vor fi pagube enorme. În aceste circumstanțe, cred că piețele vor respecta faptul că acesta este cel mai rezonabil lucru de făcut”.