- Lloyd Austin a anulat înțelegerea de recunoaștere a vinovăției pentru atacurile din 11 septembrie.
- Cazurile sunt acum pasibile de pedeapsa cu moartea.
- Decizia a stârnit critici și controverse.
Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a anulat o înțelegere de recunoaștere a vinovăției pentru presupusul creier al atacurilor din 11 septembrie și pentru alți doi inculpați, reinstaurând cazurile acestora ca fiind pasibile de pedeapsa cu moartea, conform unui memo trimis către Susan Escallier, care supraveghează procesele în tribunalul de război, scrie The Guardian.
Înțelegerea de scurtă durată a venit la 16 ani după ce urmărirea penală a celor trei bărbați a început.
Miercuri, Escallier a anunțat că a semnat o înțelegere cu Khalid Sheikh Mohammed și doi dintre complicii săi, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin ‘Attash și Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi. Avocații apărării solicitaseră ca aceștia să primească sentințe de închisoare pe viață în schimbul recunoașterii vinovăției.
În memo-ul de vineri, Austin a argumentat că, datorită „semnificației deciziei de a încheia acorduri pre-procesuale cu acuzații în cazul menționat, responsabilitatea pentru o astfel de decizie ar trebui să-mi revină mie ca autoritate superioară de convocare”.
Pentru unele familii ale victimelor, înțelegerea la care a ajuns Escallier a distrus orice șansă de a avea un proces complet care ar fi putut duce la condamnări la moarte și ar fi oferit oamenilor oportunitatea de a se adresa celor acuzați de uciderea celor dragi, potrivit Washington Post.
„Mi-ar fi plăcut un proces al unor bărbați care nu au fost torturați, dar ne-a fost oferită o oportunitate foarte slabă pentru justiție, iar aceasta este o cale către verdicte și finalitate,” a declarat Terry Kay Rockefeller, 74 de ani, a cărei soră Laura a fost ucisă pe 11 septembrie, pentru Post.
Știrea despre înțelegerea inițială de recunoaștere a vinovăției a stârnit critici vehemente din partea parlamentarilor republicani, inclusiv Mitch McConnell și JD Vance, care au denunțat înțelegerea, și a congresmanei din New York Elise Stefanik, care a acuzat administrația Biden-Harris de trădarea poporului american.
J Wells Dixon, avocat la Centrul pentru Drepturi Constituționale, care a reprezentat inculpați la Guantánamo Bay, precum și alți deținuți de acolo care au fost exonerați de orice vinovăție, a salutat acordurile de recunoaștere a vinovăției ca fiind singura modalitate fezabilă de a rezolva cazurile de 11 septembrie, care au fost blocate de mult timp și pline de probleme juridice.
Vineri, Dixon l-a acuzat pe Austin că „cedează presiunilor politice și împinge unele familii ale victimelor într-o stare emoțională extremă” prin anularea acordurilor de recunoaștere a vinovăției.
Avocații celor două părți explorează o rezolvare negociată a cazului de peste un an. Președintele Joe Biden a blocat anul trecut o propunere de înțelegere, refuzând să ofere garanțiile prezidențiale solicitate, conform cărora bărbații ar fi fost scutiți de izolare și ar fi primit îngrijiri pentru traumele suferite în timpul detenției în custodia CIA.
Un oficial de rang înalt din Pentagon a declarat pentru New York Times că președintele și vicepreședintele nu au fost implicați în decizia lui Austin de a anula înțelegerea controversată.
Se aștepta ca Mohammed și ceilalți inculpați să își recunoască oficial vinovăția conform acordului chiar săptămâna viitoare.
Mohammed este acuzat de a fi creierul complotului de a deturna avioane comerciale și de a le prăbuși în World Trade Center din New York și în Pentagon. Atacurile din 11 septembrie au ucis aproape 3.000 de persoane și au dus Statele Unite într-un război de două decenii în Afganistan.
Comisia militară americană care supraveghează cazurile celor cinci inculpați în atacurile din 11 septembrie a fost blocată în audieri preliminare și alte acțiuni preprocesuale încă din 2008. Tortura la care au fost supuși inculpații în timpul detenției CIA a încetinit cazurile și a lăsat perspectiva unor procese complete și verdicte încă incertă, în parte din cauza inadmisibilității probelor legate de tortură.