• Spania intră din nou în stare de urgenţă.
  • Măsurile sunt adaptate la al doilea val al pandemiei.
  • Se impune lockdown-ul nocturn şi se oferă acoperire legală administraţiilor regionale ca să flexibilizeze restricţiile.

UPDATE: Spania intră din nou în stare de urgenţă cu măsuri adaptate la al doilea val al pandemiei

Se impune lockdown-ul nocturn şi se oferă acoperire legală administraţiilor regionale ca să flexibilizeze restricţiile.

Premierul socialist al Spaniei a anunţat că se restrânge circulaţia persoanelor pe timpul nopţii şi lasă libertatea liderilor regionali să reducă grupurile la maximum 6 persoane sau să impună carantina pe localităţi sau pe provincii.

Insulele Canare sunt exceptate de la noile reguli sanitare pentru că a reuşit să controleze cel mai bine pandemia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Obiectivul guvernului spaniol este să menţină aceste reguli până în 9 mai, cu ajutorul Parlamentului, ca să fie atins un nivel maxim de cazuri de Covid-19 mai mic de 25 la 100 de mii de locuitori.

În prezent, Spania prezintă 1.046.132 de cazuri şi o rată de îmbolnăviri de 361 la 100 de mii de persoane.

Se va putea circula în acest interval de timp doar pentru motive incluse în normele sanitare: cumpărarea medicamentelor, deplasarea la locul de muncă, întoarcerea acasă sau îngrijirea bătrânilor şi copiilor.

Această restricţionare a circulaţiei de la 11 noaptea la 6 dimineaţa va fi aplicată în toată ţară cu excepţia Insulelor Canare, care prezintă o situaţie epidemiologică foarte bună”, Pedro Sánchez – premierul Spaniei.

Spania așteaptă astăzi decizia legată de impunerea stării de urgență

Felix Damian, corespondent: „Din informațiile pe care le avem acum înainte ședinței de Guvern din această dimineață, se pregătește sigur un nou lockdown nocturn care va interzice probabil reuniunile în spațiile publice. În toate sferele activității sociale se prevăd cam aceleași măsuri sanitare de până acum, în funcție de cele 4 niveluri de risc, pactate anterior de administrațiile regionale cu Executivul Central.

Rămâne să vedem dacă restricțiile vor fi mult mai aspre sau dacă vor rămâne la nivelul unor simple recomandări. Cert este că Spania a avut cea mai neagră săptămână din ultimele 3 luni, în al doilea val de COVID, și media raportărilor zilnice a ajuns la 15.000 cazuri.

Madridul și regiunile administrate de Partidul Popular nu doresc măsuri care să afecteze și mai mult economia. Odată cu finalizarea stării de urgență impuse până ieri de Guvernul Central, regiunea Madrid a instituit un așa-zis lockdown, de la miezul nopții până dimineață la ora 6, timp în care nu pot avea loc reuniuni în spațiile publice.

Pe de altă parte însă, restaurantele și barurile au câștigat încă o oră – pot să închidă la miezul nopții, iar Madridul și 13 orașe din regiune rămân în aceeași carantină de până acum, care împiedică deplasările fără un motiv justificat”