• Li Wenliang, medic oftalmolog la un spital din oraş, a devenit una dintre cele mai vizibile figuri în primele zile ale focarului din Wuhan
  • În vârstă de 34 de ani, el a murit pe 7 februarie 2020, după ce s-a infectat cu Covid-19
  • Locuitorii din Wuhan, însă, îşi aduc aminte de cel care i-a avertizat înainte ca autorităţile să recunoască oficial focarul de coronavirus

La un an după moartea lui, provocată de Covid-19, locuitorii din oraşul chinez Wuhan spun că rămân recunoscători medicului care a semnalat pentru prima dată apariţia coronavirusului, relatează Reuters.

Li Wenliang, medic oftalmolog la un spital din oraş, a devenit una dintre cele mai vizibile figuri în primele zile ale focarului din Wuhan, când a încercat să tragă un semnal de alarmă, însă a fost avertizat de poliţie pentru „răspândire de zvonuri”.

În vârstă de 34 de ani, el a murit pe 7 februarie 2020, după ce s-a infectat cu Covid-19. Câteva zile mai târziu, Zhong Nanshan, un epidemiolog, l-a numit pe Li un „erou al Chinei”. Dar când preşedintele Xi Jinping i-a onorat pe cei care au luptat împotriva coronavirusului, nu a fost menţionată contribuţia lui Li.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Locuitorii din Wuhan, însă, îşi aduc aminte de cel care i-a avertizat înainte ca autorităţile să recunoască oficial focarul de coronavirus. Acum, Wuhan este un oraş în care a revenit normalitatea.

„El a fost primul care ne-a spus de virus”, a spus Li Pan, în vârstă de 24 de ani. „A dat un semnal de alarmă, a fost foarte curajos”.

Ji Penghui, în vârstă de 34 de ani, a spus că a auzit avertismentul lui Li în primele zile şi s-a grăbit să se aprovizioneze cu măşti, înainte ca oficialii chinezi să vorbească deschis despre virus.

„Publicul îi recunoaşte meritele şi cred că ar trebui să primească mai multe onoruri oficiale”, a spus Ji.

Ji a mai spus că guvernul chinez a făcut greşeli la începutul pandemiei, dar de atunci a gestionat situaţia foarte bine.

O echipă de la OMS este în Wuhan pentru a studia originile coronavirusului

Echipa deja a vizitat piaţa „umedă” din Wuhan, acolo unde este considerat epicentrul focarului de coronavirus, care s-a transformat într-o pandemie şi a infectat peste 100 de milioane de persoane la nivel global, omorând aproape trei milioane de oameni. Piaţa a fost închisă pentru public la începutul anului trecut.

Originea coronavirusului a început să fie „influenţată” politic. Unii diplomaţi chinezi, cât şi mass-media de stat sprijină teoriile conspiraţiei conform cărora virusul ar fi provenit, de fapt, dintr-o altă ţară.

Chiar dacă Qian Wende, în vârstă de 80 de ani, nu ştie de unde provine virusul, îl consideră un erou pe Li Wenliang: „Ar trebui să comemorăm contribuţia sa la combaterea pandemiei”.