• Vârsta mediană a populației din UE este de 43,9 ani, raportat la anul 2020, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.
  • În comparație cu 2001 (primul an de referință pentru care sunt disponibile informații), vârsta mediană a crescut cu peste cinci ani, de la 38,4 ani.
  • Dacă cea mai mare vârstă mediană a fost înregistrată în Chemnitz, Germania – 52 de ani, cea mai mică a fost înregistrată în Mayotte, Franța – 17,7 ani.

„Indicatorul vârstei mediane oferă o idee despre ritmul rapid în care se schimbă structura populației UE și poate identifica regiunile UE cele mai expuse riscului de a se confrunta cu provocările unei societăți în curs de îmbătrânire. De asemenea, poate dezvălui modelele de migrație (tineri care părăsesc o regiune) sau ratele scăzute de natalitate”, explică Eurostat.

Foto: Eurostat

În 2020, majoritatea regiunilor din UE au înregistrat o populație relativ tânără, însă regiunea franceză Mayotte a înregistrat, de departe, cea mai mică vârstă mediană: doar 17,7 ani. Aceasta a fost urmată de o altă regiune franceză, Guiana (26,1 ani). La o diferență mare de cele două regiuni franceze se înregistrează regiunea spaniolă Ciudad Autónoma de Melilla (34,4 ani).

Pe de altă parte, cea mai mare vârstă mediană a fost înregistrată în Chemnitz, Germania, de 52 de ani. Aceasta a fost urmată îndeaproape de regiunea italiană Liguria (51,4 ani) și de alte 4 regiuni din Germania: Sachsen-Anhalt (51,2 ani), Brandenburg și Mecklenburg-Vorpommern (ambele 50,5 ani) și Thüringen (50,3 ani).

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În România, cea mai mare vârstă mediană este în Oltenia (45,3 ani) și cea mai mică în Bucrești-Ilfov (41 de ani).

De ce are Mayotte cea mai mică medie de vârstă din UE

Mayotte este o regiune de peste mări a Franței, denumită oficial Departamentul Mayotte.

Situată în nordul Canalului Mozambic din Oceanul Indian, între Madagascar și Mozambicului, regiunea are o suprafață de 374 de kilometri pătrați și peste 288.000 de locuitori, conform estimărilor oficiale din ianuarie 2021. Principala religie este islamul.

Localizarea regiunii Mayotte pe hartă.

Potrivit Institutului național de statistică și studii economice din Franța, în Mayotte, aproape unul din doi locuitori are altă naționalitate decât cea franceză.

Din 2012, creșterea populației a fost deosebit de dinamică și a crescut în medie cu 3,8% pe an. Creșterea este determinată în principal de un excedent mare de nașteri față de decese (+7.700 de persoane pe an în medie).

În medie, fiecare femeie are cinci copii.

Aceste cifre sunt crescute și de afluxul de migranți din țările vecine, care speră să dăbândească cetățenia franceză. Cei mai mulți vin din Insulele Comore.

Potrivit datelor oficiale, mamele născute în țări străine au fost responsabile pentru 75,7% din cele aproximativ 10.000 de nașteri care au avut loc anual în Mayotte.

Acest lucru a dus la proteste masive în 2018, când mai mulți localnici au adunat circa 100 de imigranți ilegali, din Insulele Comore și Africa, și i-au dus la poliție, potrivit BBC. Rezidenții se plângeau atunci că sosirea migranților pune sub presiune serviciile de sănătate, de locuințe și de educație.

Autoritățile franceze luau în calcul să declare maternitatea ca teritoriu non-francez, astfel încât copiii născuți acolo să nu se califice automat pentru cetățenia franceză.

De ce Mayotte este teritoriu francez?

Mayotte este o insulă care face parte din arhipelagul Comore, în largul coastelor Africii. Insulele Comore au fost o colonie franceză până în 1975, când țara și-a declarat independența.

Însă Mayotte a optat să rămână parte a Franței, votând cu o majoritate covârșitoare în 2009, în principal datorită beneficiilor economice și sociale.

În 2011, Mayotte a devenit cel de-al 101-lea departament francez, în conformitate cu referendumul din 2009.

Potrivit BBC, este o țară predominant musulmană și, deși franceza este limba oficială, doar aproximativ jumătate din populație știe să o citească sau să o scrie.