• Loara și Rhone din Franța, Po din Italia și Rinul din Germania au înregistrat niveluri de apă deosebit de scăzute.
  • Seillans a fost una dintre primele comunități din Franța care a rămas fără apă suficientă pentru locuitori în acest an.
  • În multe părți din regiunea Var a plouat cu aproximativ 80% mai puțin decât media pe termen lung.

Franța suferă ceea ce autoritățile spun că este probabil cea mai gravă secetă înregistrată vreodată. Este o imagine similară în mare parte din Europa – peste 60% din terenurile din Uniunea Europeană se află sub avertismente de secetă sau alerte mai severe, potrivit Observatorului European al Secetei. Ploile au fost atât de puține încât râurile importante seacă în unele părți și apa nu se mai cunoaște.

Loara și Rhone din Franța, Po din Italia și Rinul din Germania au înregistrat niveluri de apă deosebit de scăzute, iar unele dintre ele chiar au scăzut, ceea ce are un impact asupra transporturilor, agriculturii și producției de energie.

Acum, ploile torențiale lovesc mai multe părți ale țării. În regiunea Loire din centrul Franței, acestea au declanșat inundații. Solul este atât de uscat încât nu poate absorbi atât de multă ploaie. În Paris, inundațiile care au lovit marți seara au forțat închiderea a 10 stații de metrou. Vremea furtunoasă a adus ușurare de la căldură, dar nu a reușit să pună capăt secetei. Este nevoie de ploi mai puțin intense și mai consistente pe perioade mult mai lungi de timp.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

În luna mai, locuitorii din Seillans au fost supuși raționalizării apei, cu o limită de 150 de litri pe zi de persoană în partea cea mai afectată a comunei. Nu a trecut mult timp până când și restul locuitorilor din Seillans au primit limite zilnice, deși de 200 de litri mai mari.

Ar trebui să fie suficient pentru a acoperi nevoile de bază – francezul mediu consumă zilnic 149 de litri. Dar, dacă nu este controlat, este ușor să folosești sute de litri în plus. Simplul fapt de a deschide un robinet în timp ce se spală pe dinți sau între două spălări de vase risipește șase litri de apă în fiecare minut.

Seillans a fost una dintre primele comunități din Franța care a rămas fără apă suficientă pentru locuitori în acest an, dar până la începutul lunii august, aproximativ 100 de comune se aflau în aceeași situație, potrivit ministrului francez al Tranziției Ecologice, Christophe Béchu. În multe părți din regiunea Var a plouat cu aproximativ 80% mai puțin decât media pe termen lung între începutul lunii iulie și 10 august, potrivit misiunii pentru secetă a Direcției regionale pentru pământ și mare. În unele zone nu s-a înregistrat nicio ploaie măsurabilă.