• Londra şi Bruxelles-ul intră în ultima linie dreaptă către un acord post-Brexit
  • O problemă este legată de situația graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord
  • Regatul Unit continuă să aplice normele europene până la 1 ianuarie 2021

Cum intră în ultima linie dreaptă Londra şi Bruxelles-ul către un acord post-Brexit

Ne gândim în primul rând la impactul asupra economiei. Chiar dacă Marea Britanie nu este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, în țara noastră sunt totuși câteva mii de firme cu acționariat britanic, firme care aduc bani la bugetul de stat, plătesc taxe și bineînțeles au angajați.

În plus, un proces necontrolat de ieșire din Uniunea Europeana a Marii Britanii ar putea aduce un impact major la nivelul piețelor financiare.

Să nu uităm nici de românii care trăiesc acolo, e o comunitate mare de români în Anglia, avem prieteni și rude care și-ar dori cu siguranță mai multă certitudine când vine vorba despre acest Brexit.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cum se descurcă negociatorii britanici și cei europeni

Nu avem o înțelegere finală până acum, un „deal” cum îl numesc ei, însă urmează noi runde de negocieri zilele acestea. Într-un final trebuie găsită cumva o cale către un acord, asta și pentru că premierul britanic Boris Johnson le-a dat negociatorilor un termen, un deadline, 15 octombrie, atunci când va avea loc și un summit european la Bruxelles. Practic, în următoarele săptămâni trebuie să se ajungă la o înțelegere.

Cât de urgentă este nevoia de a găsi o soluție

„Urgent” este termenul potrivit, asta pentru că perioada de tranziție se încheie la finalul anului, mai exact la 1 ianuarie 2021. Până atunci există un calendar destul de strâns, unde toate aceste aspecte trebuie rezolvate.