• Guinea are o lungă istorie a loviturilor de stat orchestrate de armată.
  • Televiziunea de stat a difuzat muzică şi alte programe, dar nu a făcut nicio menţiune asupra focurilor de armă.
  • Președintele din Guinea a câștigat în mod controversat un al treilea mandat, din acest motiv au izbucnit și protestele.

Duminică au avut loc schimburi de focuri de armă în preajma palatului prezidențial din capitala Conakry. Mai multe videoclipuri transmise pe rețelele de socializare au arătat cum președintele Alpha Conde este ținut în brațe de forțele speciale ale armatei. Guvernul țării din vestul Africii a fost dizolvat.

Națiunea din Africa de Vest are o lungă istorie a loviturilor de stat orchestrate de armată. Un colonel al armatei din Guinea a anunțat la televiziunea de stat că guvernul președintelui Alpha Conde a fost dizolvat.

„Nu vom mai încredința puterea politica unui singur om, ci o vom da oamenilor ”, a spus Doumbouya, adăugând că şi constituția a fost dizolvată și că frontierele terestre sunt acum închise.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

O sursă militară a declarat pentru Reuters că în schimburile de focuri au fost implicați şi membri „supărați” ai forțelor speciale. Într-o încercare de a calma spiritele Ministerul Apărării a publicat un comunicat în care spunea că garda prezidențială și alte forțe de securitate desfășoară „acţiuni pentru restabilirea ordinii şi păcii”.

Televiziunea de stat a difuzat muzică şi alte programe, dar nu a făcut nicio mențiune asupra focurilor de armă care au răsunat toată ziua în cartierul Kaloum din Conakry.

Conde a venit pentru prima dată la putere în 2010, la primele alegeri democratice ale țării de la independența față de Franța, obținută în 1958. Mulți au văzut președinția sa ca pe un nou început pentru țară, care a fost înconjurată de decenii de guvernare coruptă şi autoritară.

Guinea a cunoscut o creștere economică susținută în deceniul în care Conde s-a aflat la putere datorită bogăţiei sale în bauxită, minereu de fier, aur și diamante, însă puțini dintre cetățenii săi au văzut beneficiile. Conde a câștigat în mod controversat un al treilea mandat în octombrie după schimbarea constituției.