• Armata din Myanmar a preluat luni puterea printr-o lovitură de stat contra guvernului ales.
  • Televiziunea militară a anunţat că a fost declarată stare de urgenţă pentru un an şi că puterea a fost transferată.
  • Soldaţii au fost instalaţi pe străzile capitalei Nay Pyu Taw şi ale celui mai mare oraş, Yangon.

Armata din Myanmar a preluat controlul asupra țării după arestarea liderului de facto a guvernului Aung San Suu Kyi și a altor politicieni, transmite BBC.

Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi a numit un general preşedinte interimar după arestarea liderei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, a preşedintelui Win Myint, a altor oficiali din Liga Naţională pentru Democraţie (LND).

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Lovitura de stat are loc după ce Armata a denunțat de mai multe săptămâni nereguli în desfăşurarea alegerilor legislative din noiembrie. Militarii susţin că au identificat milioane de cazuri de fraudă.

Myanmar, cunoscută și sub numele de Birmania, a fost guvernată de armată până când au început reformele democratice în 2011.

Statele Unite au condamnat lovitura de stat şi au transmis că Washingtonul „se opune oricărei încercări de a schimba rezultatul alegerilor recente sau de a împiedica tranziţia democratică în Myanmar”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea tuturor funcționarilor guvernamentali şi a liderilor societăţii civile şi a spus că SUA „sunt alături de oamenii din Burma şi de aspiraţiile lor pentru democraţie, libertate, pace şi dezvoltare. Armata trebuie să schimbe aceste acţiuni imediat”.

Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a cerut armatei „să respecte statul de drept, să rezolve disputele prin mecanisme legitime şi să elibereze imediat liderii civili şi pe ceilalţi reţinuţi ilegal”.

Telecomunicaţiile şi accesul la internet continuă să fie grav perturbate, singurul canal de comunicare funcţional fiind cel al armatei.