• Premierul Ludovic Orban a efectuat o vizită de lucru la şantierul Magistralei de metrou M5.
  • Magistrala va fi data în folosință cât de repede e posibil, spune Orban.
  • Alături de premier a fost prezent şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode: Noul termen asumat, respectiv darea în folosinţă pentru 30.06.2020, nu poate fi respectat.

Premierul Ludovic Orban a efectuat o vizită de lucru la şantierul Magistralei de metrou M5 din București. Alături de premier a fost prezent şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode care a ţinut să-şi ceară scuze în numele tuturor celor 17 miniştri ai Transporturilor care s-au succedat în funcţie din 2011 pentru că magistrala de metrou 5 încă nu este dată în folosinţă.

În urma vizitei, Orban a refuzat să avanseze vreun termen pentru darea în folosinţă a magistralei 5 Drumul Taberei, după ce ultimul termen care expira pe 30 iunie, a fost amânat.

DECLARAȚIILE PREMIERULUI, LUDOVIC ORBAN:

Dezvoltarea metroului reprezintă o prioritate pentru mine. Ca ministru al transporturilor am reluat lucrările la tronsunul 1 mai – Laromet. Instalațiile au fost aproape gata în scurtul meu mandat. Acest proiect al magistralei 5, spre Drumul Taberei, e pornit din perioada respectivă, deși nu am apucat să lansăm licitația, a durat mult până la faza de execuție.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Magistrala va fi data în folosință cât de repede e posibil. Investițiile făcute aici au utilitate, lucrarea este foarte complexă, cu multe elemente de noutate. Numărul de scări rulante este cu aproape 50% mai mare decât cel din restul de stații. Sistemele automatice, de comunicații, de comandă, sunt ultramoderne.

Sunt detalii tehnice care reprezintă o noutate pe această magistrală, care cresc siguranța de exploatare și asigură confort și viteza de deplasare superioară. Intenționăm să investim în continuare în metrou. 

Tronsonul spre Otopeni trebuie să intre în linie dreaptă, să găsească proiectanți și constructori. Rețeaua de metrou e foarte importantă pentru asigurarea unei infrastructuri urbane rapide și nepoluante. Vă mulțumesc. Referitor la metroul din Drumul Taberei, acesta va fi pus în circulație când se poate, nu dau pronosticuri. Am analizat problemele tehnice, pentru care nu se poate aplica o tehnologie mecanica de săpare, ci e nevoie de săpare manuală. Se poate realiza în maxim două luni. Important e ca metroul să fie pus în funcțiune cât mai repede posibil, când va fi finalizat tehnic, fără riscuri pentru deplasare. 

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode:

În 2017 ar fi trebui receptionață magistrala M5. În 2019 guvernul de dinaintea noastră a dat asigurări că până în decembrie poate fi receptionață. Iată că suntem în iunie 2020 și constatăm: structurile și finisajele pentru magistrala M5 sunt gata.

Din păcate termenul asumat, neforțat, de antreprenori, beneficiar, adică darea în folosire pentru 30.06.2020, nu poate fi respectată. Din acest motiv îmi cer scuze în numele celor 17 miniștri care au condus Metrorex din 2011. La preluarea mandatului am afirmat clar că magistrala M5 e foarte importantă. Săptămânal am avut ședinte de progres, am avut șapte întâlniri la care am participat și eu.