• Coaliția de guvernare vrea revocarea din funcție a Avocatului Poporului
  • Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la CCR
  • Ludovic Orban: Avocatul Poporului a generat multe probleme în apărarea sănătății
  • Avocatul Poporului poate fi revocat în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului
  • Renate Weber este Avocat al Poporului din iunie 2019

UPDATE 16.00. În două săptămâni comisiile juridice vor prezenta raportul pentru revocarea Avocatului Poporului

A început procedura de revocare a actualului Avocat al Poporului. În două săptămâni, parlamentarii din comisiile jurdice trebuie să spună dacă există motive pentru revocarea lui Renate Weber.

Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la Curtea Constituțională. În ultimul an, Renate Weber a depus sesizări la CCR pe ordonanțele de urgență ale Guvernului.

La baza revocării Avocatului Poporului se află sesizarea grupului parlamentar PNL, susținută de USR-PLUS.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Coaliția analizează activitatea instituției Avocatul Poporului, în funcție de această analiză vom lua o decizie”, a spus Dan Barna, președinte USR.

Toată atitudinea Avocatului Poporului în perioada cât a fost în funcție. Pe faptul că a generat excepții de neconstituționalitate la CCR care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor și în general pe atitudinea partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare și mai ales cu proiectele de lege adoptate de parlament”, a afirmat Ludovic Orban, președintele PNL.

Pentru revocarea lui Renate Weber este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor.

Când poate fi revocat Avocatul Poporului

Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, (…) pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

După ce a atacat-o de mai multe ori, Ludovic Orban vrea să o revoce pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

A fost una din temele discutate în ședință cu Dan Barna și Kelemen Hunor și urmează să fie depusă cererea de revocare.

Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la Curtea Constituțională. Și pentru că în ultimul an Renate Weber a fost foarte activă în a depune sesizări la CCR pe ordonanțele de urgență ale Guvernului, acum Orban caută argumentele juridice pentru a o demite.

A fost o discuție și despre Avocatul Poporului. Analizăm în momentul acesta opțiunile juridice pentru acest subiect. Coaliția analizează activitatea instituției Avocatul Poporului, în funcție de această analiză vom lua o decizie.”, a declarat Dan Barna, președinte USR.

Ludovic Orban: „A generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor”

Toată atitudinea Avocatului Poporului în perioada cât a fost în funcție. Pe faptul că a generat excepții de neconstituționalitate la CCR care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor și în general pe atitudinea partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare și mai ales cu proiectele de lege adoptate de Parlament.”, a declarat Ludovic Orban, președinte PNL.

Nu-mi dau seama care sunt resorturile acestei discuții, ceea ce pot să spun este că au existat mai multe instanțe când Avocatul Poporului a fost avocatul unor practici politice, a unor instituții și a unor partide politice chiar, și o afirm cu responsabilitate. A amendat ori de câte ori a putut orice efort al statului român de a reforma sau de a institui niște reguli de exemplu în timpul pandemiei.”, a afirmat Adrian Wiener, deputat USR-PLUS.

Pentru a o revoca din fucție pe Renate Weber este necesar votul majorității deputaților și senatorilor.