• Președintele Lukașenko îndeamnă Rusia și Ucraina să negocieze pentru a pune capăt conflictului și a evita extinderea războiului în Belarus.
  • Lukașenko afirmă că doar persoanele de rang înalt de origine americană vor ca războiul să continue.
  • Președintele belarus avertizează că dacă Ucraina provoacă Belarusul, acesta nu va avea altă opțiune decât să intervină, considerând conflictul ca fiind unul comun al Belarusului și Rusiei.

Rusia și Ucraina ar trebui să negocieze un sfârșit al conflictului pentru a evita extinderea războiului în Belarus, a declarat președintele Alexander Lukașenko, un aliat cheie al lui Vladimir Putin, într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, scrie Reuters.

Lukașenko a vorbit pe fondul incursiunii ucrainene în Rusia, care a început pe 6 august, când mii de soldați ucraineni au pătruns prin granița vestică a Rusiei – o mare rușine pentru conducerea militară a lui Putin.

Într-un interviu extins, Lukașenko a afirmat că doar „persoanele de rang înalt de origine americană” vor ca războiul dintre Ucraina și Rusia să continue. Lukașenko a spus că Occidentul încurajează Kievul să lupte pentru că vrea ca Ucraina și Rusia să „se distrugă una pe cealaltă”, conform unor extrase din interviul de aproape două ore publicate joi pe site-ul prezidențial belarus.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Rusia a declarat joi că va întări apărarea la graniță, în condițiile în care sute de mii de oameni au primit ordinul să evacueze regiunea Kursk. Kiev a afirmat că forțele sale au avansat 35 km în Rusia de săptămâna trecută și continuă să câștige teren.

În loc să permită continuarea luptelor, Lukașenko a cerut negocieri. „Să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei lupte” a spus el. „Nici poporul ucrainean, nici rușii, nici belarușii nu au nevoie de asta. Ei (Occidentul) au nevoie.”

Moscova a afirmat că orice discuții de pace ar trebui să se bazeze pe cedarea de către Ucraina a unui teritoriu echivalent cu o cincime din suprafața sa – mare parte din acesta fiind ocupat de forțele ruse. Ucraina a declarat că ar fi pregătită pentru negocieri, cu condiția ca suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei să fie respectate pe deplin.

Lukașenko a acuzat Occidentul că mizează pe faptul că situația destabilizatoare din Kursk va încuraja o mobilizare a trupelor atât în Belarus, cât și în Rusia și va „zgudui societatea din interior”. „Nu vrem escaladarea și nu vrem un război împotriva întregului NATO. Nu vrem asta,” a spus el.

Dar dacă Ucraina provoacă Belarus, a avertizat Lukașenko, „nu vom avea altă alegere”. Lukașenko a descris conflictul ca fiind un „război comun” al Belarusului și al Rusiei împotriva „acestor fiare” – Kiev și aliații săi occidentali – și a spus că „Moscova ne va sprijini” dacă Belarus va fi atacat.

Sâmbătă, Minsk a declarat că va disloca trupe pentru a întări granița sa sudică cu Ucraina, după ce a acuzat Kievul de încălcarea spațiului său aerian cu drone. Kievul a spus că nu a observat semne ale unei astfel de mobilizări. Lukașenko a repetat acuzațiile privind încălcările spațiului aerian și a spus că trupele belaruse sunt desfășurate la graniță pentru a „preveni o breșă”.

Lukașenko a afirmat că Minsk nu vede niciun motiv pentru a folosi arme nucleare rusești, desfășurate pe teritoriul belarus anul trecut, decât dacă granițele sale sunt violate. „Nu vom folosi nicio armă până nu pășiți pe granița noastră de stat” a spus el.

Citește și