• Hackerii din Belarus susțin că guvernul a ascuns datele reale ale mortalității Covid.
  • Pirații cibernetici au furat toată baza de date a sistemului de pașapoarte.
  • Lukashenko a luat în derâdere pandemia, deși a susținut că și el a fost infectat.

Numărul celor morți de Covid în Belarus este de peste 32.000, de 17 ori mai mult decât cifrele oficiale. Dezvăluirea a fost făcută de o televiziune locală, care a analizat datele furate de hackeri din serverele statului.

Cum a fost posibilă această manipulare a datelor?

Potrivit datelor hackerilor, care au preluat întreaga bază de date a sistemului de pașapoarte din Belarus, 20% dintre decese nu aveau trecută cauza morții. Doar în anul 2020, datele neficiale arată că au murit 25.000 de oameni. Asta deși ministerul sănătății de la Minsk a anunțat numărul de 1.424. Dacă este adevărat, atunci Belarus are cea mai mare rată a mortalității din Europa de Est.

Care a fost strategia guvernului?

De aici pornește totul. Președintele Lukashenko a declarat în aprilie 2020 că pandemia nu există, că totul este o psihoză în masă și că nimeni din țara lui nu va muri de covid. A refuzat să impună lockdown sau să închidă granițele. În iulie, el a declarat că s-a infectat cu covid, dar că este asimptomatic. A recomandat vodca și hocheiul drept remedii. În sfârșit, în decembrie, a spus că nu se va vaccina niciodată. Evident, campania de imunizare nu merge strălucit. Doar 10% din populație a fost vaccinată complet.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.