Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a cărui alegere este contestată vehement de către populație prin proteste în masă, a fost inaugurat pentru un al șaselea mandat într-o ceremonie neanunțată, relatează BBC.

Mass-media de stat a scris că la ceremonia de la Palatul Independenței din Minsk au participat câteva sute de oameni.

Martorii susțin că străzile au fost închise în timp ce coloana oficială a lui Lukashenko circula prin oraș.

Candidatul opoziției asociază acest eveniment cu o „întâlnire a hoților”. În mod normal, inaugurările prezidențiale sunt publicate, în mod normal, cu mult timp înainte, ca evenimente majore de stat. În schimb, agenția de știri de stat Belta a scris miercuri: „Alexander Lukashenko a preluat funcția de președinte al Belarusului. Ceremonia de inaugurare are loc în acest moment în Palatul Independenței”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Lukashenko, care conduce fostul stat sovietic de 26 de ani, a spus că Belarus are nevoie de securitate și consens „pe fondul unei crize globale”, o referință la pandemia de coronavirus, așa cum a relatat Belta. El a mai adăugat „Nu pot, n-am nici un drept să abandonez populația”.

Rivalul său politic principal, Svetlana Tikhanovskaya, care a fugit în Lituania din cauza arestărilor în masă, a spus despre Lukashenko că „după ziua de azi nu este un lider legal sau legitim al Belarusului”.

Pavel Latushko, al politician din opoziție a postat pe rețelele sociale: “Este evident că Alexander Lukashenko este exclusiv președintele Omon(poliția de revoltă) și o mână de oficiali mincinoși”. Pe lângă asta, a mai cerut “o acțiune indefinită de nesupunere”.

Un canal de Telegram al opoziției, Nexta Live, a chemat oamenii la proteste în stradă la ora locală 1800 și a îndemnat șoferii să blocheze drumurile și să creeze blocaje.

„Începând din această zi, el (Lukashenko) a devenit oficial un bandit și un înșelător care nu este recunoscut nicăieri în lumea civilizată”, a mai fost scris pe canal.

Lukashenko, în vârstă de 66 ani, a pretins un al șaselea mandat ca președinte la alegerile disputate vehement din data de 9 august. El a insistat că a câștigat corect, cu 80% din voturi și a descris protestele împotriva lui ca un complot susținut de occident. La începutul acestei luni, el a obținut un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la Rusia.

Tikhanovskaya susține că a câștigat cu aproximativ 60-70% în locurile în care voturile s-au numărat corect. Majoritatea politicienilor din opoziție au fugit din țară pe fondul arestărilor masive.

În ciuda represiunii, protestele nu prezintă semne de diminuare. Duminică, aproximativ 100.000 de oameni au organizat un alt meeting în capitală, cerând lui Lukashenko să demisioneze.