• Ludovic Orban, a comentat, miercuri, declaraţia lui Klaus Iohannis, care a spus că un premier este ales de Parlament, nu la un congres de partid, dând de înţeles o susţinere pentru Florin Cîţu.
  • „Fiecare interpretează cum vrea”, a spus Orban, amintind că el s-a retras pentru Iohannis, în 2014.

Ludovic Orban a povestit, miercuri, în contextul declaraţiilor preşedintelui României, Klaus Iohannis, modul cum el s-a retras pentru a-i face loc să devină preşedinte PNL şi ulterior candidat cu şanse reale la preşedinţia ţării, în 2014.

„În 2014, după demisia domnului Antonescu din funcţia de preşedinte după alegerile pentru Parlamentul European, eu mi-am anunţat candidatura pentru preşedinţia PNL şi evident că aveam de departe prima şansă să ies preşedinte PNL. În acel moment, la delegaţia permanentă la care domnul Iohannis a participat, după ce îşi dăduse demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte, a cerut derogare pentru a candida la o funcţie. L-am întrebat la acea delegaţie permanentă dacă doreşte să candideze la funcţia de preşedinte al PNL şi după ce a răspuns că da, (…) eu mi-am retras candidatura, explicând că preşedintele care este ales de PNL trebuie să aibă principala calitate să fie un candidat la Preşedinţie, care să aibă şansa să câştige alegerile prezidenţiale”, a povestit Orban.

El spune că avea, totuşi, toate analizele sociologice şi ştia că Iohannis era cel mai potrivit dintre liberali să fie candidat la funcţia supremă în stat, aşa că s-a retras el.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Practic, eu m-am retras şi l-am susţinut pe Klaus Iohannis să fie preşedintele României şi l-am susţinut şi în procedura de desemnare ca şi candidat la funcţia de preşedinte al României. Dacă vă aduceţi aminte, Crin Antonescu, după ce îşi dăduse demisia, a spus că vrea să candideze şi domnia sa. Relaţia mea cu domnul Klaus Iohannis este mult mai veche, e relaţie încă de pe vremea când eram ministru al Transporturilor şi împreună am luat deciziile care se impuneau pentru lucrările la Centura ocolitoare a Sibiului, lucrări care au fost finalizate, e adevărat, nu în mandatul meu, dar în baza deciziilor pe care le-am luat de comun acord”, a mai susţinut Orban.

Întrebat de jurnalişti, totuşi, cum comentează concret declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că un premier este învestit de Parlament, nu în funcţie de alegerile din partid, în contextul în care Orban a spus, anterior, că preşedintele PNL ar trebui să fie şi premierul României, de această dată preşedintele în funcţie al PNL i-a dat dreptate lui Iohannis, dar a specificat că după alegeri vor fi luate decizii ce vor trebui respectate.

„Într-adevăr, Guvernul este învestit de Parlament. (…) Fiecare interpretează cum doreşte (după ce Cîţu a interpretat că prin declaraţii Iohannis îl susţine – n.r.) . În ceea ce mă priveşte pe mine, eu vă spun atât: suntem într-o competiţie pentru funcţia de preşedinte PNL (…). toate deciziile ulterioare Congresului vor fi luate în forurile statutare ale PNL şi orice membru al PNL trebuie să respecte deciziile forurilor statutare”, a mai spus Orban.

Întrebat dacă cel care va fi preşedinte al PNL va fi şi premier, Klaus Iohannis a spus, marţi, că e bine cum e acum: „Eu cred că aşa cum este acum este foarte bine fiindcă aşa a decis coaliţia prin vot şi cred că premierul nu se stabileşte prin vot de partid, ci prin vot în Parlament, ceea ce s-a şi întâmplat. De asemenea, întrebat pe cine ar prefera mai degrabă între Florin Cîţu şi Ludovic Orban la şefia PNL, Iohannis a spus că preferă „pe cine va câştiga alegerile”.