- Președintele Emmanuel Macron a declarat că nu va numi un nou guvern până după Jocurile Olimpice de la Paris, care se încheie pe 11 august, pentru a evita dezordinea.
- Coaliția de stânga Noul Front Popular (NFP) a propus-o pe Lucie Castets ca prim-ministru, dar Macron a subliniat necesitatea unei majorități clare în Adunarea Națională înainte de a face numirea.
- Demisia prim-ministrului Gabriel Attal a fost acceptată, dar el și miniștrii săi vor rămâne în funcție ca guvern interimar; liderii NFP acuză că Macron încearcă să blocheze voința electorală exprimată recent.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu va numi un nou guvern până după încheierea Jocurilor Olimpice de la Paris, scrie BBC.
Aceasta vine după ce Noul Front Popular (NFP), o coaliție de stânga care constituie cel mai mare grup din parlamentul francez după alegerile recente, a propus un funcționar public puțin cunoscut, Lucie Castets, drept candidat pentru funcția de prim-ministru.
Răspunzând la propunere, Macron a declarat că o nouă numire înainte de jumătatea lunii august ar „crea dezordine”. Politicienii de stânga l-au acuzat că încearcă să „anuleze rezultatul alegerilor legislative”.
Jocurile Olimpice încep vineri cu o ceremonie de deschidere în centrul Parisului și se vor încheia pe 11 august.
Macron a acceptat demisia prim-ministrului Gabriel Attal în urma pierderilor grele suferite de partidul lor centrist în alegerile parlamentare care s-au încheiat la începutul acestei luni.
Cu toate acestea, dl Attal și miniștrii săi au fost de acord să rămână în funcție sub forma unui guvern interimar până la numirea unor înlocuitori. Conform sistemului francez, președintele numește în mod tradițional un prim-ministru care este capabil să obțină o majoritate în Adunarea Națională.
În prezent, niciun partid nu deține majoritatea, dar PNL controlează cel puțin 182 din cele 577 de locuri, ceea ce îl plasează în cea mai puternică poziție pentru a propune un candidat.
Marți, după săptămâni de negocieri și cu doar o oră înainte ca Macron să acorde un interviu televizat, grupul a propus-o pe Castets, citând dosarul său de activitate pentru apărarea serviciilor publice.
În vârstă de 37 de ani, Castets este economist și funcționar public, care lucrează în prezent ca director de finanțe și achiziții pentru Primăria Parisului, dar nu are experiență în politica de partid. Alegerea este neobișnuită, deoarece prim-ministrul este de obicei un membru în funcție al Adunării Naționale.
Scriind pe X, Castets a declarat că a acceptat nominalizarea „cu mare umilință, dar și cu mare convingere”.
Dar, întrebat despre propunerea PNL în timpul unui interviu cu radiodifuzorul public național France 2, Macron a spus: „Nu aceasta este problema. Nu numele este problema. Problema este: Ce majoritate poate apărea la adunare? Desigur, trebuie să fim concentrați pe Jocuri până la jumătatea lunii august”.
Comentariile lui Macron au stârnit o reacție furioasă din partea unor membri ai PNL.
Marine Tondelier, secretar național al Ecologiștilor, unul dintre partidele constitutive ale grupului, a declarat că dl Macron „trebuie să iasă din negare”.
„Am câștigat, avem un program, avem un prim-ministru”, a scris ea pe X.
„Alegătorii noștri se așteaptă acum ca măsurile de justiție socială și de justiție de mediu pe care le-au cerut să fie puse în practică.
„Președintele nu le poate bloca în acest fel”.
Manuel Bompard, coordonator național al France Unbowed, l-a acuzat că încearcă să „anuleze rezultatul alegerilor legislative”.
„Aceasta este o negare insuportabilă a democrației”, a spus el. „În Franța, nu există veto prezidențial atunci când poporul își exprimă voința”.