Macron îl aşteaptă pe Putin la masa negocierilor. Preşedintele Franţei spune că Europa trebuie să îşi pregătească viitoarea arhitectură de securitate

  • Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să abordeze cererea Rusiei de garanţii de securitate dacă preşedintele Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
  • Macron a declarat că Europa trebuie să îşi pregătească viitoarea arhitectură de securitate.
  • Atât Rusia, cât şi Statele Unite au declarat în această săptămână că sunt deschise la discuţii de principiu.

Occidentul ar trebui să se gândească la modul în care să abordeze cererea Rusiei de garanţii de securitate dacă preşedintele Vladimir Putin va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în declaraţii difuzate sâmbătă. Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite, Macron a declarat că Europa trebuie să îşi pregătească viitoarea arhitectură de securitate.

Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esenţiale pe care trebuie să le abordăm, aşa cum a spus întotdeauna preşedintele Putin, este teama că NATO vine până la uşile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia”, a spus Macron, conform Reuters.

Acest subiect va face parte din temele pentru pace, aşa că trebuie să pregătim ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliaţii şi statele membre şi cum să dăm garanţii Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor”, a mai spus Macron.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite au declarat în această săptămână că sunt deschise la discuţii de principiu, deşi preşedintele american Joe Biden a declarat că va discuta cu Putin doar dacă şeful Kremlinului va arăta că este interesat să pună capăt războiului. Ucraina spune că negocierile sunt posibile doar dacă Rusia îşi retrage trupele.

Dar remarcile lui Macron au sugerat că acesta a fost înţelegător faţă de nevoia Moscovei de garanţii de securitate, o cerere care a fost în centrul unei diplomaţii intense, dar eşuate, în perioada premergătoare războiului.

La 8 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei, Putin a declarat la o conferinţă de presă comună cu Macron la Moscova că Rusia va continua să încerce să obţină răspunsuri din partea Occidentului la principalele sale trei cerinţe de securitate: nu mai extinde NATO, nu mai amplasează rachete în apropierea graniţelor sale şi reduce infrastructura militară a NATO în Europa la nivelurile din 1997.