- România este invitată ca Țările Baltice, Cehia, Grecia, Finlanda, Suedia, Belgia, Norvegia, Canada.
- Emmanuel Macron: «Rusia este o amenințare existențială pentru europeni».
- Comisia Europeană va acționa rapid pentru a relaxa regulile bugetare europene.
Preşedintele francez Emmanuel Macron organizează o nouă întâlnire azi, la Paris „cu mai multe state europene şi non-europene” privind Ucraina. De această dată, România face parte dintre țările invitate și va fi reprezentată de președintele interimar.
Advertisment
România, așadar, apoi Țările Baltice – Estonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Grecia, Finlanda, Suedia, Belgia și două țări din afara UE – Norvegia și Canada. Informații neoficiale spun că Emmanuel Macron va avea mai întăi întâlniri bilaterale cu fiecare dintre invitații săi, înainte de o reuniune comună. Evident, tema este aceeași : cum sprijinim în continuare Ucraina și cum ne construim Apărarea europeană în condițiile unei dezangajări americane pe continent. Într-un interviu acordat presei locale, Emmanuel Macron a spus că Rusia este o amenințare existențială pentru europeni.
Care sunt ecourile după discuțiile de luni?
Emmanuel Macron vrea să creadă că a fost un succes pentru că s-a degajat un consens în ceea ce privește susținerea Ucrainei în continuare si creșterea bugetelor de apărare la minimul 2%. Opiniile sunt disparate în ceea ce privește trimiterea unor trupe de menținere a păcii. Cel mai recent scenariu publicat de Le Figaro dintre multele care s-au succedat vorbește despre o desfășurare de trupe de-a lungul Niprului dar asta, încă o dată, după încetarea ostilităților.
Recomandări
O soluție vehiculată ieri de experții militari vorbește despre staționarea în România a trupelor de intervenție rapidă, crescând batalionul francez la nivel de brigadă. Cel mai spectaculos este anunțul Danemarcei privind cheltuielile de apărare, care ar putea crește cu 30%.
Comisia Europeană dorește să acționeze rapid pentru a relaxa regulile bugetare din Uniunea Europeană pentru a facilita creșterea bugetelor de apărare ale statelor membre, a spus ieri comisarul UE pentru Economie, Valdis Dombrovskis, înaintea reuniunii miniștrilor UE de Finanțe la Bruxelles. O decizie va fi luată înainte de sfarstul lunii.
Tot ieri, liderii a patru grupări politice care reprezintă majoritatea aleșilor din Parlamentul European au cerut marți „eforturi dublate” pentru a apăra Ucraina și securitatea europeană, într-o rară declarație comună.
„Europa nu mai poate depinde doar de Statele Unite pentru a-și apăra valorile și interesele comune”, scriu acești lideri de dreapta, stânga, ecologiștii și centru. Confruntați cu ofensiva diplomatică a americanilor și rușilor care vizează încheierea războiului din Ucraina, „Uniunea Europeană și statele sale membre nu au altă opțiune decât să acționeze imediat”, susțin aceștia.
Citește și
- Zelenski spune că Trump trăiește într-o bulă de dezinformare după ce a dat vina pe Ucraina pentru invazia rusă: Rusia rămâne „vinovată”
- Pijamelele smart au fost create de cercetătorii de la Cambridge. Senzorii din material pot identifica șase stări diferite de somn
- Angajatorii vor să știe toate mișcările angajaților. Cererea de echipamente pentru supraveghere a crescut cu 54% în 3 ani