- Președintele francez, Macron, crede că va trebui să „regândim relația noastră cu Rusia” după război.
- Macron: ținem cont de realitatea continentului Europa, care nu este nici UE nici NATO.
- Macron susține nevoia reformării instituțiilor internaționale ca ONU, FMI sau Banca Mondială.
În cadrul unei „Întâlniri pentru pace” organizată la Paris de congregația religioasă Sant Egidio cu ocazia Zilei internaționale a Păcii, Președintele Emmanuel Macron a spus că ar trebui să „regândim relația noastră cu Rusia” după războiul din Ucraina și a pledat pentru „o nouă ordine internațională”. Ce înseamnă această nouă ordine mondială și cum vor arăta relațiile cu Rusia?
Advertisment
Poziția lui Macron față de Rusia a fost schimbătoare. Ce vrea să spună de data aceasta?
Emmanuel Macron a fost criticat pentru că a declarat la începutul războiului din Ucraina că Rusia nu trebuie „umilită”. În schimb, doi ani mai târziu, el a atras critici occidentale pentru că a refuzat să excludă trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean. „Trebuie să fim suficient de imaginativi pentru a ne gândi la pacea de mâine, la o pace în Europa într-o nouă formă”, a spus Macron ieri. Va fi necesar să se țină seama de „reconcilierea cu Balcanii și de realitatea unei Europe în forma ei geografică, care nu este nici Uniunea Europeană, nici NATO”, a adăugat el. El este cel care a inițiat Comunitatea Politică Europeană care include toate statele europene din punct de vedere geografic…mai puțin Rusia. Așadar întrebarea este: Își dorește Rusia în această construcție sau în afara ei? Asta va depinde de cum se va încheia războiul, și vom afla probabil destul de repede.
Ce înțelegem prin „Construirea unei noi ordini internaționale”?
Rusia și China au început să îmbarce țări de pe alte continente pentru construirea acestui nou echilibru de putere. Îi lăsăm să facă asta sau încercam să atragem cât mai multe țări de partea occidentului?
Recomandări
Macron spune că „ordinea noastră de astăzi este incompletă și nedreaptă” pentru că „multe dintre cele mai populate țări nu existau atunci când au fost distribuite locurile”. Fie că este vorba de Națiunile Unite, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional. E clar așadar că se referă în primul rând la reforma Consiliului de Securitate, mai ales că a denunțat și utilizarea dreptului de veto de către Rusia, ceea ce blochează orice decizie.
Vom afla mai multe din discursul sau la Adunarea Generală a ONU care începe azi la NY.
Citește și
- După 274 de zile, pasagerii Royal Caribbean Ultimate World Cruise s-au întors cu picioarele pe pământ. Cum a fost „călătoria vieții”?
- Five O’Clock la Paris: Ladurée te așteaptă cu o varietate de ceaiuri și o atmosferă de neuitat
- Biroul Electoral Central îl amână pe Iohannis. Ce așteaptă BEC înainte de a se pronunța în privința candidaturii sale la alegerile din decembrie