• Președintele Macron a declarat că Franța va trebui să își regândească alianțele, rămânând în același timp un lider în Europa și un aliat de încredere al NATO.
  • Războiul din Rusia a schimbat prioritățile de apărare în Europa, Suedia și Finlanda anunțând creșteri abrupte ale bugetelor lor militare ca parte a ofertei lor de aderare la NATO.
  • Membrii alianței militare occidentale au convenit să cheltuiască cel puțin 2% din producția economică pentru apărare începând din 2024.

Președintele francez Emmanuel Macron a detaliat planurile pentru o creștere majoră a forțelor armate, pentru a face față amenințărilor moderne, inclusiv războiului Rusiei din Ucraina.

Bugetul pentru următorii șapte ani ar urma să crească de la 295 miliarde de euro la 413 miliarde de euro în perioada 2024-30, de la 295 miliarde de euro, a spus el.

În primul rând, Franța trebuie să își repare și să își refacă forțele armate, apoi să le transforme, le-a spus el soldaților de la baza aeriană Mont-de-Marsan din sud-vestul Franței.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Nu trebuie să facem același lucru cu mai mult, trebuie să facem mai bine și diferit”. Invazia Rusiei în Ucraina a determinat țările occidentale să revizuiască cheltuielile militare – și, în multe cazuri, să le crească semnificativ.

Între timp, Kremlinul a prezentat planuri de creștere a numărului de soldați de luptă de la 1,15 milioane la 1,5 milioane. Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că puternica industrie de apărare a Rusiei nu i-a lăsat nicio îndoială că victoria în Ucraina este asigurată.

Președintele Macron a recunoscut vineri că nu mai există dividendele păcii” de după Războiul Rece, acum că Rusia a invadat Ucraina, așa că scopul este de a reînnoi o armată care să protejeze libertatea, securitatea, prosperitatea și locul Franței în lume. Cheia reformelor sale este o creștere cu 60% a bugetului pentru serviciile de informații militare, adaptarea la conflictele de înaltă intensitate” prin investiții în drone, apărare cibernetică și îmbunătățirea apărării aeriene.

Trebuie să fim cu un război înainte”, a avertizat el. Eșecul Franței de a prevedea invazia rusă din februarie anul trecut l-a costat postul pe șeful serviciilor de informații militare, generalul Eric Vidaud. Șeful forțelor armate a recunoscut la momentul respectiv că serviciile de informații americane și britanice au citit corect situația.

Franța și-a intensificat ajutorul militar pentru Ucraina în ultimele săptămâni, plănuind să trimită tancuri de luptă ușoare” AMX-10 RC, însă furnizarea de arme către Kiev este considerată a fi în urma altor aliați europeni. Anul trecut, Franța a încheiat o operațiune anti-jihadistă de opt ani în regiunea Sahel din Africa, în ceea ce a fost considerat pe scară largă un eșec.

Președintele Macron a declarat că Franța va trebui să își regândească alianțele, rămânând în același timp un lider în Europa și un aliat de încredere al NATO și aprofundându-și relațiile cu Germania, Marea Britanie, Italia și Spania.