• Macron l-a presat pe Xi să își folosească influența asupra Rusiei pt. a termina războiul din Ucraina
  • Xi a sosit în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani
  • Cadourile oficiale ale lui Macron pentru Xi au inclus coniac de la Hennessey și Remy Cointreau

Președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au îndemnat luni pe președintele chinez Xi Jinping să asigure un comerț mai echilibrat cu Europa, însă liderul chinez a dat puține semne că ar fi pregătit să facă concesii majore.


În cadrul întâlnirilor de la Paris, Macron l-a presat, de asemenea, pe liderul chinez să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.


Xi a sosit în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale în creștere. Acestea includ investigarea de către Uniunea Europeană a industriilor chinezești, cum ar fi exporturile de vehicule electrice. Toate acestea, în timp ce Beijingul investighează importurile de brandy, în mare parte de fabricație franceză.

Recomandări

CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
CUM TE ÎMBRACI? AI 23 DE GRADE ÎN CAPITALĂ
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

Poziția Uniunii Europene

Uniunea Europeană „nu poate absorbi producția masivă de bunuri industriale chinezești care îi inundă piața”, a declarat von der Leyen. Declarația vine după ce cei trei au discutat sub plafoanele aurite ale Palatului Elysee.

„Europa nu va ezita să ia deciziile necesare pentru a-și proteja piața”, a spus ea, referindu-se la anchetele comerciale și la sancțiunile care ar putea urma. „Relația dintre Europa și China este afectată de accesul inegal la piață și de subvențiile de stat chinezești”, spune von der Leyen.

Macron le-a spus reporterilor: „UE are astăzi cea mai deschisă piață din lume…dar vrem să fim capabili să o protejăm”.

Poziția mai fermă a UE în ceea ce privește comerțul cu China se potrivește cu abordarea Washingtonului. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că SUA nu vor accepta ca noile industrii să fie „decimate” de importurile chinezești.

Ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise?

În timpul discuțiilor lor, care au avut lor în spatele ușilor închise, Xi a fost de acord că tensiunile economice și comerciale ar trebui abordate prin dialog, a declarat presa de stat chineză.
Dar el le-a spus, de asemenea, lui Macron și von der Leyen că problema supracapacității Chinei „nu există nici din perspectiva avantajului comparativ, nici în lumina cererii globale”.


Ulterior, el a declarat că partea chineză și cea franceză vor lucra la reechilibrarea comerțului.

Ce i-a oferit Macron lui Xi?


Cadourile oficiale ale lui Macron pentru Xi au inclus coniac de la Hennessey, deținută de LVMH, și Remy Cointreau. Ele se numără printre companiile franceze afectate de investigația de represalii antidumping a Chinei privind coniacul.
Macron i-a mulțumit lui Xi pentru ceea ce el a descris ca fiind „atitudinea sa deschisă” în ancheta privind coniacul.

Citește și: