• Președintele francez a declarat luni că este în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care ar permite țărilor din afara UE să se alăture „valorilor fundamentale europene”.
  • Acesta a precizat că dorința Ucrainei de a adera la blocul comunitar va dura mai mulți ani și, prin urmare, trebuie să i se dea o speranță pe termen scurt.
  • El a spus că această „comunitate politică europeană” ar fi deschisă națiunilor europene democratice care aderă la valorile sale de bază în domenii precum cooperarea politică, securitatea, cooperarea în domeniul energiei, transportul, investițiile în infrastructură sau circulația persoanelor.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că este în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care ar permite țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei și Marii Britanii, să se alăture „valorilor fundamentale europene”.

Vorbind în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Macron a spus că realegerea sa de luna trecută a fost un semnal că francezii și-au dorit mai multă Europă.

Acesta a precizat că dorința Ucrainei de a adera la blocul comunitar va dura mai mulți ani și, prin urmare, trebuie să i se dea o speranță pe termen scurt.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

„Ucraina, prin lupta și curajul său, este deja un membru de suflet al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, a spus Macron.

„Chiar dacă îi acordăm mâine statutul de candidat, știm cu toții foarte bine că procesul de aderare va dura câțiva ani, probabil câteva decenii.”

În loc să reducă standardele stricte pentru a permite țărilor să adere mai repede, Macron a sugerat crearea unei entități paralele care ar putea apela la țările care aspiră să adere la bloc sau, într-o aparentă referire la Marea Britanie, la țările care au părăsit uniunea.

El a spus că această „comunitate politică europeană” ar fi deschisă națiunilor europene democratice care aderă la valorile sale de bază în domenii precum cooperarea politică, securitatea, cooperarea în domeniul energiei, transportul, investițiile în infrastructură sau circulația persoanelor.

„Aderarea la ea nu ar prejudicia în mod necesar o viitoare aderare la UE”, a spus el. „Nici nu ar fi închisă pentru cei care au părăsit-o”.