Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA, a murit la 84 de ani

Sursă: Hepta Photo
  • Prima femeie secretar de stat al SUA, care a contribuit la orientarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit.
  • Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton.
  • Ea a susținut extinderea NATO, a făcut presiuni pentru ca alianța să intervină în Balcani, a încercat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația în întreaga lume.

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite, care a contribuit la orientarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit. Ea avea optzeci și patru de ani, a anunțat CNN.

Decesul ei a fost confirmat într-un e-mail, adresat angajaților de la Albright Stonebridge Group, o firmă de strategie globală fondată de fostul secretar de stat.

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, ocupând, mai întâi, funcția de ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în cel de-al doilea mandat al acestuia.

Ea a susținut extinderea NATO, a făcut presiuni pentru ca alianța să intervină în Balcani, pentru a opri genocidul și epurarea etnică, a încercat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația în întreaga lume.

Albright a fost o figură a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și Războiul împotriva terorismului, declanșat de atacurile de la 11 septembrie 2001, o eră anunțată de președintele George H.W. Bush ca fiind o „nouă ordine mondială”.