• Ieri a fost organizată o reuniune în format fizic la Marsilia, cu participarea membrilor comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Marsilia.
  • Ministerul Afacerilor Externe anunţă desfăşurarea unei noi reuniuni din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022
  • Reprezentanţii MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunităţii româneşti din străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă desfăşurarea unei noi reuniuni din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”, cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din Franţa.

La data de 6 mai 2022, a fost organizată o reuniune în format fizic la Marsilia, cu participarea membrilor comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Marsilia, ai conducerii Departamentului Consular, ai oficiilor consulare din Franţa şi ai consulatelor onorifice ale României la Monaco şi Nisa. De asemenea, la eveniment au fost invitaţi şi au participat online şi alţi cetăţeni români, reprezentanţi ai mediului asociativ şi ai bisericilor româneşti din sudul Franţei.

Reprezentanţii MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunităţii româneşti din străinătate, în special în ceea ce priveşte redimensionarea şi modernizarea reţelei consulare a României, inclusiv pe spaţiul francez, procesul de debirocratizare şi digitalizare a serviciilor consulare şi proiectele de îmbunătăţire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro şi Call Center, aspectele privind eliberarea cărţii electronice de identitate, organizarea de consulate itinerante (mobile). Totodată, a fost evidenţiată preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătăţirea modului de relaţionare şi interacţiune a personalului consular cu solicitanţii de servicii consulare.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Referitor la situaţia reţelei consulare româneşti din Republica Franceză, au fost prezentate demersurile de redimensionare şi modernizare a acesteia, în special cu privire la mutarea sediilor consulatelor generale ale României la Marsilia şi Paris şi înfiinţarea şi operaţionalizarea Consulatului General al României la Nantes.

MAE vrea debirocratizare serviciilor consulare

Pe parcursul acestei reuniuni, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Franţa au semnalat o serie de aspecte privind prestarea serviciilor consulare prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons, necesitatea de continuarea a procesului declanşat de MAE de debirocratizare a serviciilor consulare, necesitatea unor adaptări legislative şi extinderea măsurii, deja puse în aplicare de MAE, de transmitere a documentelor prin poştă/curier rapid, aspecte legate de muncă şi protecţie socială.

De asemenea, au fost discutate şi aspecte privind utilitatea creării unor fonduri la dispoziţia misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, prin introducerea unor tarife pentru prestarea serviciilor consulare în regim de urgenţă. A fost evidentiat în discuţii că un astfel de demers, care presupune modificari legislative, ar constitui un element suplimentar de susţinere a eforturilor depuse de MAE pentru redimensionarea şi modernizarea oficiilor consulare şi eficientizarea activităţii de procesare a serviciilor consulare pentru cetăţenii români, prin angajarea personalului consular necesar.

Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale DCons şi Consulatului General al României la Marsilia

Tot în cursul zilei de 6 mai 2022 a fost organizată şi o reuniune de coordonare cu şefii oficiilor consulare ale României din Republica Franceză. La această întâlnire de lucru au fost abordate teme de interes, precum uniformizarea practicii consulare la nivelul oficiilor consulare şi organizarea consulatelor itinerante (mobile) în Franţa.

În marja acestor evenimente şi profitând de prezenţa conducerii DCons la Marsilia, a fost inaugurat noul sediu al Consulatului General al României la Marsilia.

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în 2015, la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi a fost reluat în anul 2021, prin acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Până în prezent au avut loc aproape 30 de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru şi Regatul Spaniei.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităţilor româneşti pentru anul 2022 prevede organizarea unui număr de nouă întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitaţi să participe membri ai comunităţilor româneşti din Europa (ţările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania şi Ungaria), Asia (Malaezia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia şi continentul nord-american, Canada.