• Ministerul Afacerilor Externe, reacţie la declaraţiile sociologului Marius Pieleanu, făcute în cadrul emisiunii On/Off the record”.
  • În cadrul emisiunii acesta a declarat că „Domnul Aurescu, din motive care îmi scapă dar nu diplomatice, a refuzat să trimitem ajutoare umanitare în Siria.”
  • În prezent, MAE face demersuri pentru identificarea, împreună cu DSU/IGSU, a modalităţilor optime de transport al ajutorului umanitar în Siria.

Ministerul Afacerilor Externe, reacţie la declaraţiile sociologului Marius Pieleanu, făcute în cadrul emisiunii „On/Off the record”.

MAE a trasmis un drept la replică după declaraţiile făcute de sociologului Marius Pieleanu la On/Off the record”. În cadrul emisiunii acesta a declarat că „Domnul Aurescu, din motive care îmi scapă dar nu diplomatice, a refuzat să trimitem ajutoare umanitare în Siria.”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) respinge ferm informaţiile potrivit cărora s-ar fi opus acordării de sprijin umanitar pentru populaţia civilă din Siria, afectată de cutremurul devastator din 6 februarie, realitatea fiind contrară acestor afirmaţii. În contextul tragediei umanitare cauzate de cutremurul din 6 februarie, de la apariţia primelor informaţii privind cutremurul, MAE a efectuat cu celeritate o serie de demersuri pentru facilitarea acordării de sprijin umanitar de urgenţă populaţiei siriene afectate de cutremur, simultan cu cele efectuate pentru sprijinirea Turciei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În acest sens, MAE a iniţiat, în regim de urgenţă, încă din data de 6 februarie a.c., demersuri pentru a afla de la partea siriană necesităţile stringente în contextul actualei tragedii şi a purtat consultări interinstituţionale specifice, în vederea identificării cât mai rapid posibil a materialelor şi echipamentelor disponibile. Astfel, MAE, prin intermediul Ambasadelor României de la Damasc şi de la Beirut, unde se află localizată Delegaţia UE în Siria, a făcut demersuri pentru a identifica cu celeritate nevoile concrete de sprijin, posibilităţile de coordonare umanitară la nivel UE pentru Siria, şi a le transmite ulterior partenerilor instituţionali (DSU/IGSU şi Ministerului Sănătăţii) pentru a pregăti ajutorul umanitar. La primele ore ale zilei de 7 februarie a.c., în urma demersurilor MAE, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Siriei la Bucureşti a transmis oficial MAE o listă cu necesarul de urgenţe. Reprezentantul sirian a insistat pe transmiterea de medicamente, materiale medicale, alimente şi, în măsura posibilului, echipe de căutare. Lista cu solicitări a fost transmisă cu celeritate partenerilor instituţionali.

La 9 februarie a.c., Guvernul României a decis acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica Arabă Siria, reprezentând bunuri materiale constând în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte şi produse alimentare, conserve. Acestea vor puse la dispoziţie de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (mai multe detalii sunt disponibile aici: https://gov.ro/ro/stiri/romania-acorda-asistenta-internationala-cu-titlu-gratuit-pentru-republica-araba-siria). Detaliile privind efectuarea transportului materialelor urmează a fi stabilite între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisia Europeană, iar transportul se realizează pe cale aeriană, cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naţionale sau din alte surse, în funcţie de necesităţi.

În prezent, MAE face demersuri pentru identificarea, împreună cu DSU/IGSU, a modalităţilor optime de transport al ajutorului umanitar în Siria şi de coordonare pe plan local al ajutorului umanitar către regiunile afectate de cutremur, demers în sine complex, având în vedere că nu toate zonele afectate de cutremur se află sub controlul guvernului de la Damasc, nefiind stabile din punct de vedere al securităţii. MAE aminteşte, în acest context, că pe fondul crizei umanitare de amploare din această ţară în ultimii ani, condiţiile de viaţă ale populaţiei siriene erau deja deosebit de afectate de penuria de curent, materiale medicale, alimente şi, mai recent, de răspândirea holerei.

În acest context, MAE evidenţiază că sprijinul acordat de România populaţiei siriene a fost o prioritate constantă în ultimii ani. O dovadă concretă în acest sens este că România a susţinut constant ameliorarea situaţiei umanitare din Siria, acordând în ultimii ani un sprijin umanitar consistent populaţiei civile siriene afectate de criză, cel mai recent un sprijin în valoare de 800.000 EUR, prin mecanisme internaţionale de tip ONU (finanţarea proiectului PNUD Urgent Support to the People of Aleppo: Rehabilitation of Basic Social Facilities to Improve Access to Essential Services”) şi Crucea Roşie”.