MAE: Românii pot intra liber în Bulgaria, fără să mai prezinte declarația pe proprie răspundere

Grecia îți cere rezultatul negativ la testul Covid-19 la punctul vamal cu Bulgaria Sursă foto: Profimedia
  • Românii nu trebuie să mai prezinte la graniţa bulgară declaraţia pe propria răspundere
  • Autorităţile bulgare au adoptat noi măsuri privind condiţiile de intrare
  • MAE subliniază că, în prezent, nu există condiţii speciale

Românii nu trebuie să mai prezinte la graniţa bulgară declaraţia pe propria răspundere prin care confirmau că au luat la cunoştinţă şi îşi asumă riscurile privind COVID-19 şi prin care se obligau să respecte măsurile anti-COVID din Bulgaria, a transmis, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Autorităţile bulgare au adoptat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria. Astfel, potrivit ordinului ministrului sănătăţii bulgar, intrat în vigoare la data de 28 iulie 2020, cetăţenii români care sosesc din România nu trebuie să mai prezinte declaraţia pe proprie răspundere prin care confirmau că au luat cunoştinţă şi îşi asumă riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19 şi se obligau să respecte măsurile anti-COVID aplicabile pe teritoriul Bulgariei.

MAE subliniază că, în prezent, nu există condiţii speciale sau alte măsuri obligatorii privind regimul de intrare şi tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru cetăţenii care sosesc din România.

Totuşi, MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +359 2 9733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: +359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51904 şi http://sofia.mae.ro/.