• Construcția unei universități din China i-a scos în stradă pe maghiari
  • Mii de persoane au protestat față de parteneriatul lui Viktor Orban cu Universitatea Fudan

Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta după ce Viktor Orban a decis că în capitala Ungariei va fi construită o universitate chineză. Totul pleacă de la un parteneriat între Ungaria și Universitatea Fudan din Shanghai, care ar urma să își deschidă o filială în Budapesta. Instituția de învățământ superior ar urma să fie prima universitate chineză care își deschide o sucursală în Uniunea Europeană. Pe locul în care ar urma să fie construit sediul univesității chineze, pe malul Dunării, trebuia să fie un campus studențesc.

„Guvernul vrea să oprească construcția orașului studenților, care ar fi adus 12.000 de dormitoare și încă 5.800 de locuințe sociale. Astfel se face loc pentru Universitatea din Fudan, pe care Guvernul o construiește cu ajutor de la companiile chineze și cu muncitori din China. Pentru noi asta e inacceptabil”, a spus Andras Jambor, organizatorul protestului.

Andras, organizatorul protestului susține că relațiile economice dintre Ungaria, Rusia și China nu îl deranjează. Altceva însă l-a făcut să iasă în stradă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Problema e că toată situația este părtinitoare. Guvernul se luptă cu Vestul, dar în același timp va face orice afacere cu Estul”, susține Andras Jambor.

Tibor a ieșit în stradă pentru că, spune el, nu este de acord cu decizia premierului Ungariei.

„Trăim într-un sistem scandalos. Dar cazul Universității Fudan și a împrumuturilor din China este dincolo de orice. Este scandalos și am simțit că trebuie să ies să protestez. Vrem să arătăm că nu toată lumea acceptă regimul Fidesz”, a spus Tibor.

Autoritățile din Budapesta se opun ridicării acestei filiale a universității chineze. Susțin că proiectul de 1,9 miliarde de dolari va fi o povară pentru contribuabili.

„Vom continua să luăm poziție în fața fiecărui moment în care vedem că guvernul reprezintă interesele celor privilegiați împotriva voinței majorității”, a spus Gergely Karacsony, primarul Budapestei.

Parteneriatul dintre guvernul Viktor Orban și Universitatea Fudan a fost semnat în aprilie. Autoritățile spuneau atunci că instituția de învățământ cu sediul în Shanghai este una de renume internațional și le va permite studenților să învețe de la cei mai buni.