• Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineață.
  • Nurdagi este situat de-a lungul graniței dintre Turcia și Siria.
  • Zeci de persoane sunt prinse sub dărâmături.

UPDATE 15.33

World Vision a declarat că lucrează rapid pentru a evalua impactul potențial asupra copiilor și comunităților deja strămutate în urma cutremurului.

Un membru al personalului World Vision din nordul Siriei a declarat: „În timp ce dormeam, casa a început să se cutremure; am fugit imediat la copiii mei. Nu știam pe care să îl iau în brațe; nu puteam ajunge la ușă, distanța era foarte mare, iar un minut de timp a fost ca niște ani de neputință și frică, iar frica continuă cu replicile de după cutremur. Cei mai mulți oameni sunt pe străzi, în zăpadă și ploaie, cu multe clădiri distruse, multe victime și mulți încă prinși sub dărâmături”.

UPDATE 15.25. Marea Britanie va trimite ajutoare în Turcia și în nordul Siriei, anunță Cleverly

Marea Britanie este cea mai recentă țară care a anunțat că va trimite asistență în Turcia, precum și în nordul Siriei, după ce un cutremur a provocat moartea a peste 1.300 de persoane, iar bilanțul victimelor se așteaptă să crească.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Marea Britanie va trimite 76 de specialiști în căutare și salvare, patru câini de căutare și echipamente de salvare care vor ajunge în Turcia în această seară, a anunțat Ministerul britanic de Externe.

UPDATE 15.15. Bilanțul victimelor depășește 1.700 de morți în urma unui al doilea cutremur care a lovit Turcia

Cel puțin 1.700 de persoane ar fi murit în urma a două cutremure care au lovit Turcia și Siria.

Bilanțul confirmat al victimelor cutremurului din această dimineață din Turcia a crescut la 1.014 morți, a declarat șeful Autorității pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență din această țară.

Bilanțul victimelor din Siria se ridică acum la 783 de morți, potrivit agenției de presă AFP, care a combinat cifrele autorităților din zonele controlate de guvern cu cele ale grupului de salvare Căștile Albe din zonele controlate de rebeli.

Aceste cifre ridică totalul combinat la cel puțin 1.797.

UPDATE 14.49 Liderii mondiali își promit sprijinul Turciei

Liderii țărilor din întreaga lume s-au angajat să trimită sprijin pentru a contribui la eforturile de salvare din Turcia și Siria.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat într-o declarație: Gândurile mele se îndreaptă în această dimineață către populația din Turcia și Siria, în special către acei primii respondenți care lucrează cu atâta curaj pentru a-i salva pe cei prinși în capcană de cutremur. Marea Britanie este pregătită să ajute în orice fel putem”.

Președintele francez Emmanuel Macron a descris imaginile venite din ambele țări ca fiind „teribile” și a declarat că Franța este pregătită să ofere ajutor de urgență”, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara sa deplânge alături de rudele celor uciși și va trimite, desigur, ajutor”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis condoleanțe cetățenilor din Turcia și a declarat că a dat instrucțiuni tuturor autorităților să se pregătească imediat pentru a oferi asistență medicală, de salvare și de salvare”.

Guvernul indian a declarat că 100 de persoane care să intervină în caz de dezastru, precum și echipe de câini special antrenați, sunt pregătite să fie trimise în zonele afectate și că sunt pregătite, de asemenea, echipe medicale și provizii.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este în contact cu președintele Turciei, Erdogan, și că mobilizează sprijin”.

UPDATE 14.37. Familiile așteaptă să vadă toți membrii evacuați

O bătrână se plânge în kurdă, așteptând să primească vești de la cumnata ei și de la nepoții și nepoatele care au rămas blocați sub dărâmături.

Câțiva vecini tineri încearcă să o consoleze, spunându-i că au salvat o persoană acum câteva minute, vor salva și familia sa. Ea nu are prea multe speranțe, deoarece familia ei locuia la parterul clădirii cu 12 etaje.

UPDATE 14.14

Supraviețuitorii încearcă să țină copiii la căldură în condiții de îngheț

În Malatya, Turcia, Ozgul Konakci, în vârstă de 25 de ani, a părăsit o clădire împreună cu familia sa și a văzut că alte cinci clădiri din jurul lor s-au prăbușit, prinzându-și vecinii sub dărâmături.

Încearcă să îi salveze încă, dar este foarte frig și ninge. Nu știm ce să facem, doar așteptăm”, spune ea.

Unii oameni au vrut să se întoarcă în casele lor pentru că era prea frig, Dar apoi am simțit replici puternice și au ieșit din nou afară. Ar putea măcar să ia niște haine și pentru copiii noștri.”

Ea adaugă: Eram îngrijorați doar să avem niște haine pentru copiii noștri, pentru a le ține de cald.”

UPDATE 14.13. Unde a avut loc al doilea cutremur

Un al doilea cutremur, care a avut o magnitudine de 7,5, s-a produs în districtul Elbistan din provincia turcă Kahramanmaras. Elbistan se află la aproximativ 130 de kilometri direct la nord de Gaziantep, unde a fost localizat epicentrul cutremurului din această dimineață.

Cel de-al doilea cutremur a avut loc la ora locală 13:24. Un oficial din cadrul Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că acesta nu a fost o replică și că a fost independent”de cutremurul din această dimineață.

Cel puțin 70 de morți fuseseră deja raportate în Kahramanmaras în urma primului cutremur. Nu este încă clar ce impact a avut acest al doilea cutremur după cel din această dimineață, care a ucis peste 1.200 de persoane.

UPDATE 14.00 . Vremea dificilă ar putea îngreuna eforturile de salvare

Eforturile de salvare din zilele următoare ar putea fi îngreunate de condițiile meteorologice dificile care se vor instala în unele dintre zonele afectate.

În regiunea turcească din jurul epicentrului primului cutremur, se așteaptă ploi abundente, în timp ce temperaturile vor fi de numai 3-4 grade Celsius în timpul zilei și mult sub zero grade noaptea.

De asemenea, vor cădea în jur de 3-5 cm de zăpadă, în timp ce în nordul Turciei se așteaptă ninsori mai abundente.

În regiunile mai muntoase, se așteaptă ca temperaturile să nu depășească deloc pragul de îngheț în următoarele zile, ceea ce ar putea însemna căderi de zăpadă de 50-100 cm.

Se estimează că cel puțin 2.800 de clădiri au fost distruse în urma primului cutremur din această dimineață, ceea ce înseamnă că multe mii de oameni ar putea rămâne fără adăpost.

UPDATE 13.00: Încă un cutremur de 7,7 grade a avut loc în Ekinozu. Al doilea de 5,9, în Kahramanmaraş

Într-o transmisiune în direct de către o televiziune turcă au fost surprinse prăbuşirea altor clădiri.

UPDATE 12.18

Bilanțul victimelor din Turcia a ajuns la peste 1200 de morți

Președintele Turciei, Recep Erdogan a declarat că numai în Turcia peste 5.383 au fost rănite, din cauza cutremurului.

El adaugă că nu poate prezice cu cât va crește numărul morților, deoarece eforturile de căutare și salvare continuă.

UPDATE 11.28

Școlile au fost suspendate timp de o săptămână în zonele afectate – vicepreședintele Turciei

Școlile din cele 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, anunță vicepreședintele țării, Fuat Oktay.

Orașele și provinciile sunt: Kahramanmaraș, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Șanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis.

Oktay a mai spus că zborurile spre și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise pentru zborurile civile.

UPDATE 11.00

Gaziantep are cel mai mare număr de morți dintre orașele turcești de până acum

Marele oraș turcesc Gaziantep are cel mai mare număr de morți de până acum, cu 80 de victime.

Gaziantep este situat la aproximativ 90 km de granița cu Siria și este cunoscut din punct de vedere istoric sub numele de Antep. Mai multe alte cutremure au lovit orașul luni, după cutremurul inițial puternic, cu magnitudinea de 7,8, inclusiv unul cu magnitudinea de 6,4 și altul cu magnitudinea de 6,5.

În Kahramanmaras au fost raportate 70 de morți, acesta fiind al doilea cel mai mare număr de victime. Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat mai devreme în cursul zilei că 284 de persoane au fost ucise și 2.323 rănite în 10 provincii până în prezent.

UPDATE 10.44

Semiluna Roșie turcească face apel la donații de sânge

Președintele Semilunii Roșii din Turcia a făcut apel la națiune să facă donații de sânge.

De asemenea, Kerem Kınık a declarat pe Twitter că organizația trimite un transport suplimentar de sânge în regiunea afectată.

De asemenea, el a îndemnat populația să părăsească clădirile avariate și să elibereze străzile pentru salvatori.

UPDATE 10.09

Assad din Siria prezidează o reuniune de urgență după ce 320 de decese au fost raportate

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, a actualizat bilanțul preliminar la 320 de morți pentru întreaga Sirie, cu puțin timp înainte de ora 07:00.

Între timp, președintele Siriei, Bashar Assad, a prezidat o reuniune de urgență în această dimineață.

UPDATE 09.47

Declarațiile oficialilor din Turcia și Siria au estimat că numărul morților este de peste 500, dar este posibil ca acesta să crească. Salvatorii se grăbesc să salveze oamenii prinși sub dărâmături după ce sute de clădiri s-au prăbușit în ambele țări.

UPDATE 09.00

Alerta de tsunami a fost ridicată în Italia

Alerta de tsunami pentru sudul Italiei a fost ridicată, a anunțat protecția civilă italiană.

Peste noapte, organismul a recomandat populației să se îndepărteze de zonele de coastă și a avertizat că există riscul unor valuri tsunami în urma cutremurului.

Serviciile feroviare pe căile ferate din apropierea coastelor din regiunile sudice au fost întrerupte timp de aproximativ o oră luni dimineață, dar au fost reluate între timp.

UPDATE 08.20

Israelul este pregătit să furnizeze ajutor, spun miniștrii

Israelul a declarat că este pregătit să ajute Turcia devastată de cutremur. Ministrul de externe al țării, Eli Cohen, a declarat că se pregătește un program de ajutor rapid. Ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele de securitate israeliene sunt pregătite să ofere orice asistență necesară, relatează Reuters.

Cutremurele cutremurului au fost resimțite și în unele zone din Israel și din teritoriile palestiniene.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mai mult de 500 de persoane au fost ucise în două țări după ce unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii peste 100 de ani a provocat cutremure în întreaga regiune, prăbușind clădiri și trimițând locuitorii să alerge pe străzi. Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineață, imediat după ora locală 4.00, la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul graniței dintre Turcia și Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.

Cel puțin 76 de persoane și-au pierdut viața și peste 440 au fost rănite în Turcia, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din această țară, AFAD.

În Siria vecină, cel puțin 111 persoane au murit și peste 500 au fost rănite, a raportat televiziunea de stat siriană citând Ministerul Sănătății. Decesele au fost raportate în Alep, Latakia, Hama și Tartus.
Zeci de persoane sunt prinse sub dărâmături, potrivit grupului Căștile albe, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, o organizație umanitară creată pentru a salva persoanele rănite în timpul conflictului. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale în contextul unui război civil sângeros care a început în 2011.

În videoclipurile din Turcia împărtășite pe rețelele de socializare se vedeau zeci de clădiri prăbușite, în timp ce locuitorii speriați se ghemuiau pe străzile întunecate în mijlocul haosului. Lucrătorii de salvare pot fi văzuți efectuând operațiuni de căutare și salvare la lanternă.

Se crede că seismul de luni este cel mai puternic care a lovit Turcia din 1939, când un cutremur de aceeași magnitudine a ucis 30.000 de persoane, potrivit USGS. Cutremurele de această magnitudine sunt rare, mai puțin de cinci seisme având loc în medie în fiecare an, oriunde în lume. Șapte cutremure cu magnitudinea de 7,0 sau mai mare au lovit Turcia în ultimii 25 de ani – dar cel de luni este cel mai puternic.

Căutarea supraviețuitorilor

Echipe de căutare și salvare au fost trimise în sudul țării după cutremur, a declarat ministrul turc de interne, Suleyman Soylu. AFAD, agenția pentru dezastre, a declarat că a solicitat ajutor internațional prin intermediul Centrului de Coordonare a Răspunsului de Urgență (ERCC), programul umanitar al Uniunii Europene.

Aproape 1.000 de voluntari de căutare și salvare au fost detașați din cel mai mare oraș din Turcia, Istanbul, potrivit guvernatorului acestuia, Ali Yerlikaya.

Guvernatorul din Gaziantep, Davut Gul, a declarat pe Twitter că cutremurul a fost resimțit puternic în orașul lor și a sfătuit populația să aștepte în fața caselor și să rămână calmă.