• Ministerul Apărării: 25% din buget pentru achiziții
  • MApN dă 55% din buget pe salarii și pensii
  • România dă 2% din PIB pentru apărare
  • Nicolae Ciucă: În 2020 am alocat 2,5 miliarde pentru achiziții
  • În 2021, MApN a primit 22 miliarde lei de la buget

România dă mai mult de jumătate din banii de apărare pe salarii și pensii. Și mult mai puțin pe echipamente și tehnologie. Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă e cel care a vorbit despre alocarea banilor din bugetul MApN.

România dă 2% din PIB pentru apărare, peste pragul cerut de NATO și mai mult decât alte țări europene. Din acești bani, doar un sfert se duc, însă, către achiziții. Ministerul Apărării trimite grosul în portofelele actualilor și foștilor angajați. Are peste 75.000 de militari și tot 80.000 de pensionari de plătit.

„Vă pot spune că din 2%, cât este bugetul apărării, 55% sunt alocați către plata salariilor și pensiilor. (…) Tot din 2%, din 2017 până acum am alocat pentru achiziția de echipamente 25%”, a spus Nicolae Ciucă la Prima TV.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

25% din buget e alocat achiziției de echipamente și 55 de procente merg către plăți de pensii și salarii, a spus ministrul Ciucă. A ținut să menționeze: cu excepția avioanelor F-16, toate celelalte echipamente sunt noi.

În cifre absolute, vorbim despre 22,7 miliarde de lei pe care România le dă pe apărare. E bugetul ministerului pe 2021. Asta înseamnă că undeva la peste 10 miliarde ar putea merge anul acesta pe salarii și pensii, și doar 5 miliarde pe echipamente moderne.

În 2020, MApN a plătit pensii pentru 80.000 de foști militari. Cea mai mare pensie, 39.000 de lei, adică 8.000 de euro pe lună brut, încasată de un fost magistrat militar.