• Dovezile arată că obezitatea creşte riscul unei persoane de cancer, boli de inimă şi alte boli.
  • Cei cu un indice de masă corporală (IMC) de 25 sunt consideraţi supraponderali, în timp ce persoanele al căror IMC este de cel puţin 30 sunt considerate obeze.
  • Raportul federaţiei subliniază, de asemenea, faptul că multe dintre cele mai sărace ţări din lume se confruntă cu cele mai mari creşteri ale obezităţii.

Peste jumătate din populaţia lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035, dacă guvernele nu iau măsuri decisive pentru a reduce „epidemia” tot mai mare de exces de greutate, avertizează un raport. Obezitatea în rândul copiilor şi tinerilor relevă date alarmante.

Aproximativ 2,6 miliarde de persoane din lume – 38% – sunt deja supraponderale sau obeze. Dar, conform tendinţelor actuale, se aşteaptă ca această cifră să depăşească 4 miliarde de persoane (51%) peste 12 ani, potrivit cercetării efectuate de Federaţia Mondială a Obezităţii, citate de The Guardian.

În lipsa utilizării pe scară largă a unor tactici precum taxele şi limitarea promovării alimentelor nesănătoase, numărul persoanelor care sunt obeze din punct de vedere clinic va creşte de la 1 din 7 în prezent la 1 din 4 până în 2035.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cei cu un indice de masă corporală (IMC) de 25 sunt consideraţi supraponderali, în timp ce persoanele al căror IMC este de cel puţin 30 sunt considerate obeze.

Dovezile arată că obezitatea creşte riscul unei persoane de cancer, boli de inimă şi alte boli.

Obezitatea în rândul copiilor şi tinerilor este pe cale să crească mai repede decât în rândul adulţilor. Până în 2035, se aşteaptă ca aceasta să fie cel puţin dublă faţă de rata înregistrată în 2020, potrivit celui mai recent raport anual al federaţiei World Obesity Atlas.

Se preconizează că va creşte cu 100% în rândul băieţilor sub 18 ani, cu 208 milioane de persoane afectate, însă în cazul fetelor e mai grav: va creşte cu 125%, ceea ce ar însemna că 175 de milioane dintre ele vor fi afectate.

Ţările trebuie să ia măsuri ambiţioase şi coordonate” ca parte a unui răspuns internaţional solid” pentru a aborda criza economică şi de sănătate tot mai mare pe care o implică obezitatea, consideră federaţia.

Federaţia doreşte ca guvernele să folosească sisteme de impozitare, restricţii privind comercializarea alimentelor cu un conţinut ridicat de grăsimi, sare sau zahăr, etichete pe partea din faţă a ambalajului şi furnizarea de alimente sănătoase în şcoli pentru a aborda problema obezităţii în creştere.

Raportul federaţiei subliniază, de asemenea, faptul că multe dintre cele mai sărace ţări din lume se confruntă cu cele mai mari creşteri ale obezităţii, dar sunt şi cele mai puţin pregătite pentru a face faţă acestei boli.