• Nici măcar ploile abundente nu au putut șterge mirosul de moarte din pădurea de pini din Izium, vineri după-amiază, în timp ce anchetatorii ucraineni își croiau drum printr-un sit de morminte descoperit în orașul din estul Ucrainei după ce a fost recucerit de la forțele rusești.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că cel puțin 440 de morminte „nemarcate” au fost găsite în oraș în ultimele zile.
  • Președintele țării, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că mai multe dintre cadavrele găsite în Izium prezentau semne de tortură”, acuzând Rusia pentru ceea ce el a numit cruzime și terorism”.

Nici măcar ploile abundente nu au putut șterge mirosul de moarte din pădurea de pini din Izium, vineri după-amiază, în timp ce anchetatorii ucraineni își croiau drum printr-un sit de morminte descoperit în orașul din estul Ucrainei după ce a fost recucerit de la forțele rusești.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că cel puțin 440 de morminte „nemarcate” au fost găsite în oraș în ultimele zile. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că mai multe dintre cadavrele găsite în Izium prezentau semne de tortură”, acuzând Rusia pentru ceea ce el a numit cruzime și terorism”.

Izium a fost supus unor atacuri intense ale artileriei rusești în luna aprilie. Orașul, care se află în apropierea graniței dintre regiunile Harkov și Donețk, a devenit un centru important pentru armata invadatoare în timpul celor cinci luni de ocupație. Forțele ucrainene au preluat sâmbătă controlul asupra orașului, dând o lovitură strategică asaltului militar rusesc în est.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Când CNN a ajuns la cimitirul din Izium, oficialii transportau saci pentru cadavre, inclusiv unul care părea să conțină ceva foarte mic, într-un camion frigorific. Cele mai multe morminte sunt individuale, având cruci de lemn așezate la capul movilelor de pământ. Unele cu nume și numere scrise de mână pe ele. Una dintre ele avea un număr de până la 398. Alta cu numele unui bărbat de 82 de ani. Un oficial de la fața locului a declarat pentru CNN că investigațiile vor trebui să determine când au murit acești oameni.

Mai jos, în pădure, se află ceea ce pare a fi o fostă poziție militară, cu poziții de tancuri săpate adânc în pământ. Un polițist aflat la fața locului a declarat că locul este o groapă comună în care au fost găsite 17 cadavre.

Aici sunt cadavre civile și cele militare mai departe”, a declarat Igor Garmaș, un anchetator de la fața locului, despre partea specifică a sitului pe care o examina, arătând spre o locație din apropiere.

Peste 20 de cadavre au fost examinate și trimise pentru investigații suplimentare”, a declarat el. Centrul ucrainean pentru comunicare strategică a declarat joi că unele dintre mormintele descoperite la Izium erau proaspete” și că cadavrele îngropate acolo erau în mare parte civili”.

Dmytro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, a declarat într-o declarație video de la fața locului că există o întreagă familie chiar lângă mine. Este o familie tânără… Tatăl s-a născut în 1988, soția s-a născut în 1991, iar fetița lor s-a născut în 2016″.

El a spus că localnicii le-au spus anchetatorilor că familia a murit într-un atac aerian rusesc.

De asemenea, am văzut aici o înmormântare în masă a unor militari ai armatei ucrainene. Modul în care au fost îngropați – veți vedea dovezi că aveau mâinile legate, au fost uciși de aproape”, a spus Lubinets.

Un locuitor din Izium, care locuiește peste drum de locul de înmormântare în masă, a declarat că rușii au lovit mai întâi cu un atac aerian un cimitir din oraș din apropiere și apoi s-au mutat înăuntru.

Și-au adus mașinile speciale. Au săpat niște tranșee pentru vehiculele lor. Am auzit doar cum distrugeau pădurea”, a declarat Nadejda Kalinichenko. Ea a spus că a încercat să nu iasă afară în perioada în care orașul s-a aflat sub ocupație rusă, deoarece era prea speriată.

Când au plecat, nu știu dacă au fost lupte sau nu. Am auzit doar o mulțime de camioane grele într-o noapte, acum o săptămână”, a spus ea.

Teroare brutală și sângeroasă

Zelenski a declarat în timpul discursului său de joi că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru decesele de acolo și din alte orașe în care au fost găsite un număr mare de cadavre.

Bucha, Mariupol și acum, din păcate, Izium… Rusia lasă moarte peste tot. Și trebuie să fie responsabilă pentru asta. Lumea trebuie să ceară Rusiei o responsabilitate reală pentru acest război. Vom face totul pentru acest lucru”, a adăugat el.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că amploarea crimelor comise de invadatori în Izium este enormă. Aceasta este o teroare brutală și sângeroasă”.

Syniehubov a declarat că 450 de cadavre de civili cu urme de moarte violentă și tortură au fost îngropate într-o centură forestieră. Este greu de imaginat așa ceva în secolul XXI, dar acum este o realitate tragică în Izium”.

Syniehubov a declarat că, dintre cadavrele exhumate vineri, 99 la sută prezentau urme de moarte violentă. Există mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, iar o persoană este îngropată cu o frânghie în jurul gâtului. În mod evident, acești oameni au fost torturați și executați. Printre cei îngropați se află și copii”, a declarat el.