• Siria este devastată de războiul civil din 2011.
  • 4 milioane de persoane se bazau deja pe ajutorul umanitar în cele mai afectate părți ale țării controlate de rebeli înainte de dezastrul de luni.
  • A fost nevoie de trei zile de la producerea cutremurului pentru ca primul convoi al ONU să treacă prin punctul de trecere Bab al-Hawa, care este singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și Siria.

Riscurile de securitate au suspendat sâmbătă câteva operațiuni de căutare și salvare, în timp ce bilanțul cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit Siria și Turcia a depășit 28.000 de morți. Germania și Austria au suspendat operațiunile de salvare în Turcia, invocând probleme de securitate.

Între timp, eforturile de salvare în zonele controlate de rebeli din nordul și nord-vestul Siriei s-au încheiat, a anunțat vineri organizația de voluntari Syria Civil Defense, cunoscută și sub numele de Căștile Albe. După 108 ore de căutări, grupul a declarat că nu crede că nicio persoană prinsă sub dărâmături mai este în viață.

Siria este devastată de războiul civil din 2011, iar 4 milioane de persoane se bazau deja pe ajutorul umanitar în cele mai afectate părți ale țării controlate de rebeli înainte de dezastrul de luni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar fi putut fi afectate de cutremur și ar putea avea nevoie de sprijin pentru adăposturi, potrivit datelor preliminare ale UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, care a încercat să distribuie provizii către populațiile vulnerabile.

Cu toate acestea, configurația politică a țării a complicat eforturile de salvare, unele dintre cele mai afectate zone ale sale fiind controlate de către regimul puternic sancționat și marginalizat la nivel internațional, iar altele de către forțele de opoziție susținute de Turcia și SUA, de rebelii kurzi și de luptătorii islamiști sunniți.

A fost nevoie de trei zile de la producerea cutremurului pentru ca primul convoi al ONU să treacă prin punctul de trecere Bab al-Hawa, care este singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și Siria.
Președintele sirian Bashar al-Assad și soția sa, Asma, au vizitat sâmbătă echipele de salvare și civilii din regiunile afectate, inclusiv supraviețuitorii răniți într-un spital din orașul Latakia.

Vineri, el criticase lipsa de ajutor umanitar din partea țărilor occidentale, afirmând că acestea nu au nicio considerație pentru condiția umană”. Guvernul sirian a aprobat vineri trimiterea de ajutoare în teritoriile controlate de rebeli, dar nu a oferit un calendar specific.

Lucrările de salvare ar putea dura între doi și trei ani pentru a fi finalizate în Turcia, dar între cinci și zece ani doar pentru a începe în Siria, potrivit lui Caroline Holt, director pentru dezastre, climă și crize la Federația Internațională a Crucii Roșii.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a sosit sâmbătă în orașul sirian Alep, afectat de cutremur, la bordul unui avion care transporta kituri chirurgicale și de urgență pentru traume în valoare de peste 290.000 de dolari.