• Navigatori români, răpiți în largul coastelor statului Benin, în Africa
  • Ministerul Afacerilor Externe a convocat celula de criză
  • La bordul navei de aflau 21 de membri ai echipajului

UPDATE 20:00 – MAE precizează că la bordul navei „Davide B” nu au fost cetățeni români.

„Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri”, transmite MAE.

MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români: „Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Știrea inițială

Un vas cu navigatori români a fost răpit în largul coastelor statului Benin. Ministerul Afacerilor Externe a convocat celula de criză.

Presa internațională a transmis că răpirea vasului cu navigatori români a avut loc joi în largul coastelor statului Benin, fiind implicată nava „Davide B”.

În acest incident ar fi fost răpiți mai mulți navigatori, iar printre ei sunt și cetățeni români. La bordul navei se aflau și cetățeni din Ucraina și Filipine.

Potrivit firmei care operează nava, 15 membri ai echipajului au fost capturați după ce nouă oameni înarmați s-au urcat la bordul navei. Ceilalți membri sunt în siguranță și se află în continuare pe vas.

În acest context, la Ministerul Afacerilor Externe a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională pentru a se începe demersurilor necesare „pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri”.

Adrian Mihălcioiu, de la Sndicatul Navigatorilor, a declarat, la Aleph News, că zona în care au fost răpiți navigatorii este extrem de periculoasă.

„Golful Guineea a devenit în ultima perioadă de timp un loc foarte periculos pentru navigație pentru că acolo se întâmplă foarte multe atacuri împotriva navelor comerciale de către formațiuni înarmate, bande de pirați, acești teroriști ai mărilor, care nu de puține ori atacă și nu pleacă cu mâna goală de la navă, tot timpul găsesc navigatori pe care îi iau ostatici și apoi cer răscupărare. Se întâmplă și lucruri grave cu navigatorii care sunt în mâinile piraților. Am avut navigatori careau decedat până când să fie eliberați”, a spus Mihălcioiu.