• Guvernul a decis majorarea bugetului pentru Apărare.
  • MApN va primi cu 3.4% mai mult decât în 2020.
  • MApN primește 20 de miliarde RON pentru 2021.
  • MApN alocă o parte din buget clubului sportiv.
  • MApN a dat 22 miliarde de euro pentru sport în 2020.

Mai puțin pentru sănătatea românilor, dar mai mult pentru apărarea lor! Noul buget propus de guvernul Cîțu taie ceva mai mult de la Sănătate și câte puțin de la SRI și STS.

În schimb, îi dă Armatei! Ministerul Apărării Naționale a ieșit câștigător din bătălia bugetului. Va primi cel mai mare buget de până acum, cu 3.4% mai mare decât în 2020.

20 de miliarde de lei are de cheltuit, cât Cercetarea, Dezvoltarea și Transporturile la un loc. E încă un an în care Armata iese pe plus la întocmirea bugetului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

MApN a cheltuit 22 milioane euro pe sport, în 2020

A făcut-o mereu de când președinte este Klaus Iohannis! În 2015, MApN avea un buget de 10 miliarde lei. Acesta s-a dublat în doar 5 ani! 2% din PIB pentru Apărare e dorința Statelor Unite, cerută vehement de Trump de-a lungul mandatului. A fost și dorința exprimată de președintele Iohannis de mai multe ori. În procente, nu și în sume absolute, România alocă mai mult decât Franța și Germania.

Ci și pe salarii de fotbaliști, mingi și crose, doar ultimele bune pentru apărare. În 2020, MApN a cheltuit 22 milioane euro pe sport: un milion la echipa de fotbal din liga a treia, un milion la handbal și tot atât la rugby. Bani de-acasă pentru secții care nu produc.

Securitatea este baza societății. România s-a angajat la NATO să asigure 2% din buget. E adevărat că alte țări încă nu au ajuns, dar România nu a investit de loc în Armată 20 de ani. Era nevoie să se investească, după 2017 este un pact politic și se asigura 2% din PIB pentru Apărare. Și PIB-ul a crescut prognozându-se acea creștere de 4%. MApN e singurul minister care are o strategie clalra de dezvoltare. Au trecut multeguverne, dar strategia a rămas în picioare. Dacă ar fi un plan pentru spitale și autostrăzi că la armata, s-ar face și alea. Să știți că banii pentru sport sunt sub 1 la mie, nu este un moft al ministerului, toate țările NATO au cluburi sportive, unele mai puternice, altele mai slabe. În fiecare an sunt competiții între țările NATO”, a declarat Florin Jipa, de la Monitorul Apărării.