• Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor cu aproximativ 38% din voturi, dar va intra în turul doi împotriva lui Alexandr Stoianoglo.
  • Referendumului privind integrarea în UE a fost strâns, cu 50% dintre voturi favorabile.
  • Autoritățile moldovene au acuzat Moscova și pe susținătorii săi interni de implicare într-o campanie de „război hibrid”.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat duminică seara un „atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre” din partea „forțelor străine”, conform The Guardian.

Moldovenii s-au prezentat la urne pentru a-și exprima votul în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea la UE, care au marcat un moment-cheie în lupta dintre Rusia și Occident cu privire la viitorul țării.

Luni, la ora 3:00, cu 97,66% din voturi numărate, 50% dintre moldoveni au votat „da”, conform rezultatelor afișate pe site-ul Comisiei electorale din Moldova.

Recomandări

NU PUNE SARE PE RANĂ
IA, MAIA, UN VOT!
ANALIZĂ SUA
SĂ FIE BINE, CA SĂ NU FIE RĂU
CE SE ALEGE DE MOLDOVA?
NAVALNAYA CANDIDEAZĂ

Rezultatele separate ale alegerilor prezidențiale au arătat că actuala Președintă Sandu a câștigat primul tur de scrutin cu aproximativ 38%, însă în turul doi se va confrunta cu cel mai apropiat concurent al său, Alexandr Stoianoglo, un fost procuror susținut de socialiștii pro-ruși.

Votul dublu în una dintre cele mai sărace țări din Europa a fost considerat un test crucial pentru agenda pro-europeană a lui Sandu, deoarece aceasta i-a îndemnat pe moldoveni să voteze „da” la referendum pentru a afirma aderarea la UE ca obiectiv constituțional „ireversibil”.

Rezultatele slabe îi vor dezamăgi pe susținătorii lui Sandu și pe aliații săi de la Bruxelles. Sondajele pre-electorale au indicat că Sandu a avut un avans confortabil față de principalul său rival, Stoianoglo, și față de alți candidați, în timp ce sondajele au sugerat că aproximativ 60% dintre alegători au susținut calea pro-UE în perioada premergătoare referendumului.

De la destrămarea Uniunii Sovietice, Moldova a gravitat între cursuri pro-occidentale și pro-ruse, dar sub Sandu și-a accelerat eforturile de a ieși din orbita Moscovei, în special după ce Rusia și-a lansat războiul în Ucraina vecină.

Cele două scrutine au avut loc în contextul în care autoritățile moldovene au susținut că Moscova și acoliții săi au orchestrat o campanie intensă de „război hibrid” pentru a destabiliza țara și a deraia parcursul acesteia către UE.

„Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre, atât astăzi, cât și în ultimele luni”, le-a spus Sandu susținătorilor din capitala Chișinău, duminică, în timp ce voturile erau numărate.

„Așteptăm rezultatele finale și vom răspunde cu decizii ferme”, a adăugat ea.

Printre acuzațiile aduse Moscovei se numără finanțarea grupurilor de opoziție pro-Kremlin, răspândirea dezinformării, amestecul în alegerile locale și susținerea unei scheme majore de cumpărare de voturi.

În special, oficialii l-au acuzat pe omul de afaceri pro-rus fugar Ilan Shor, un oponent vocal al aderării la UE, că a condus o campanie de destabilizare de la Moscova.

La începutul acestei luni, șeful poliției naționale, Viorel Cernăuțanu, l-a acuzat pe Shor și Moscova că au pus la punct o schemă complexă de cumpărare de alegători „în stil mafiot” și că au mituit 130.000 de moldoveni – aproape 10% din prezența normală la vot – pentru a vota împotriva referendumului și în favoarea candidaților favorabili Rusiei, în ceea ce el a numit un „atac direct fără precedent”.

Joi, agențiile de aplicare a legii au declarat că au descoperit, de asemenea, un program în cadrul căruia sute de persoane au fost duse în Rusia pentru a fi instruite să organizeze revolte și tulburări civile.

Moldova a depus cererea de aderare la UE după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina vecină, care a fost condamnată dur de Sandu și de mulți din țară, în timp ce zeci de mii de refugiați ucraineni au fugit la Chișinău.

Moldova a început oficial negocierile de aderare la UE în iunie, deși scepticismul rămâne ridicat cu privire la capacitatea țării de a implementa reformele democratice și judiciare necesare în viitorul apropiat.

Stoianoglo, un fost procuror general care a fost demis de Sandu, a îndemnat oamenii să boicoteze referendumul sau să voteze „nu”, descriindu-l drept o mișcare „cinică” de creștere a popularității lui Sandu.

Într-un interviu anterior acordat cotidianului The Guardian, Stoianoglo a negat că ar lucra în numele Rusiei. Dar a refuzat să critice Kremlinul pentru invazia sa din Ucraina și a făcut apel la îmbunătățirea relațiilor cu Moscova.

Citește și