• Maia Sandu cere Kremlinului retragerea trupelor din Transnistria
  • Kremlinul a respins cererea, susținând că ar destabiliza zona
  • Sandu dorește înlocuirea trupelor rusești cu cele ale OSCE

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel în cadrul unei conferințe de presă prin care cere retragerea trupelor rusești din Transnistria, regiune aflată la granița cu Ucraina. Aceasta a precizat că trupele rusești nu au avut niciodată acordul să se afle în regiune, informează BBC.

Kremlinul a respins declarația Maiei Sandu, spunând că această schimbare ar putea destabiliza zona. Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a precizat chiar că ordinul trupelor este de a rămâne staționate.

Rusia are un rol foarte important”, a adăugat Peskov, fără de care „s-ar putea ajunge la o puternică destabilizare”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Sandu a venit cu soluția de a înlocui cele 1500 de trupe rusești, trimise în zona sub pretextul de menținere a păcii, cu grupuri de monitori moldoveni sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Suntem o țară independentă care nu își dorește trupe străine pe teritoriul ei. Aceasta nu este numai o declarație – este o necesitate!”, a spus aceasta reporterilor veniti pentru conferința de presă la Chișinău.

Regiunea separatistă, care s-a desprins de Republica Moldova în 1992, este cuprinsă între Nistru și granița cu Ucraina, principalul oraș fiind Tiraspol. Comunitatea internațională nu recunoaște independența și guvernul de facto al regiuinii. ONU a emis un număr de rezoluții fără efect prin care a cerut Rusiei să își retragă trupele și armamentul din Transnistria.