Maia Sandu, optimistă după întâlnirea cu Emmanuel Macron. UE deschide porțile mai multor țări

  • Maia Sandu, aflată joi la Paris, unde s-a întâlnit cu preşedintele Emmanuel Macron, susţine că Republica Moldova contează pe sprijinul Franţei pentru primirea statului de ţară candidată la UE.
  • Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu spune că a discutat cu Emmanuel Macron despre situaţia de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.
  • Conform acesteia, s-a discutat şi despre parcursul european al Republicii Moldova, în contextul cererii de aderare la UE.

Maia Sandu, aflată joi la Paris, unde s-a întâlnit cu preşedintele Emmanuel Macron, susţine că Republica Moldova contează pe sprijinul Franţei pentru primirea statului de ţară candidată la UE.

Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu spune că a discutat cu Emmanuel Macron despre situaţia de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.

I-am mulţumit liderului de la Élysée pentru susţinerea oferită de Franţa în gestionarea fluxului de refugiaţi şi pentru crearea Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute ţara noastră să depăşească urmările războiului din Ucraina, ale inflaţiei şi ale crizei energetice, şi să continue reformele iniţiate”, a scris pe Facebook Maia Sandu.

Cei doi preşedinţi au vorbit şi despre proiectele bilaterale lansate în ultimul an.

Apreciem cooperarea pentru identificarea şi confiscarea activelor furate din Moldova. Salutăm deschiderea biroului Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare la Chişinău, care va avea loc în curând. Agenţia va sprijini proiecte importante în domeniul energetic şi cel al irigării, al împăduririi sau al aprovizionării cu apă şi canalizare. Un alt proiect este modernizarea căii ferate pe tronsonul Chişinău-Ungheni, care va permite conectarea la reţeaua feroviară europeană. Vrem să consolidăm dialogul dinamic cu Franţa, în beneficiul cetăţenilor noştri, şi în cel de-al doilea mandat al domnului Preşedinte Macron”, mai arată Maia Sandu.

Conform acesteia, s-a discutat şi despre parcursul european al Republicii Moldova, în contextul cererii de aderare la UE.

„Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la UE. Acest gest va semnaliza societăţii noastre şi autorităţilor că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susţinute”, a mai arătat preşedintele Republicii Moldova.