• Războiul de Iom Kipur a fost un conflict armat între 6 și 25 octombrie 1973.
  • Războiul a fost dus în Sinai și Golan, între Israel vs Egipt și Siria.
  • Războiul s-a încheiat cu un armistițiu, cu peste 7500-17,500 de morți.

Se împlinesc 50 ani de la încheierea războiului de Iom Kipur. A fost declanșat pe 6 octombrie 1973, când Egipt și Siria au invadat Israelul. Luptele s-au dus în Peninsula Sinai și Înălțimile Golan, atunci aflate sub ocupația israeliană. Războiul s-a soldat cu peste 7,500 – 17,500 de morți.

,,Armatele Egiptului și Siriei au atacat Israelul. Ei au făcut o serie de atacuri din aer, cu vehicule blindate și cu artilerie în Sinai și în Înălțimile Golan. Armata Israeliană luptă și oprește atacurile”, anunțase Golda Meir, premierul Israelului de atunci, într-un discurs, că Israelul este invadat.


După izbucnirea ostilităților, Statele Unite conduse atunci de președintele american Richard Nixon,
a aprovizionat Israelul, în timp ce Uniunea Sovietică a aprovizionat statele arabe.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Riscul escaladării într-un război mondial a persistat, mai ales după ce premierul israelian de la acel moment, Golda Meir, a pregătit avioanele încărcate cu bombe nucleare.

Războiul s-a încheiat cu un armistițiu când Israelul a încercuit Armata a Treia Egipteană, iar Henry Kissinger, secretarul de Stat american, a făcut presiuni asupra Israelului pentru a cruța soldații egipteni.
După ce Israelul a oprit ofensiva egipteană și a lansat o contraofensivă în Siria, ONU a impus o încetare a focului pe 25 octombrie.

,,După cum știți, ca urmare a rezoluției ONU,care a fost aprobată ieri, printr-un vot de 14 la 0,
o forță de menținere a păcii va merge în Orientul Mijlociu. Tocmai am vorbit cu dr. Kissinger cu 5 minute înainte să vin, că vom trimite observatori în Orientul Mijlociu. Am primit de la Brejnev, am avut mai multe schimburi de scrisori, ar trebui să spun că am ajuns la concluzia că vom sprijini împreună rezoluția care a fost adoptată”
, declarase Richard Nixon, președintele republican al SUA (1969-1974).

Cinci ani mai târziu, în 1978, Egiptul și Israelul au semnat acordurile de pace de la Camp David.

,,Tratatul pe care îl semnăm este construcția păcii în Orientul Mijlociu, agreat la Camp David, textele a celor două documente vor fi eliberate mâine. Documentele vor fi semnate de Anwar Sadat (președintele Egiptului) și Menachem Begin (premierul Israelului) și vor fi supravegheate de mine. Vor fi trei documente de schimbat, așa că vom începe cu acesta”.