• Macron a acceptat demisia guvernului Attal pentru a permite miniștrilor deputați să voteze în Adunarea Națională.
  • Gabriel Attal va continua să gestioneze treburile curente posibil până după Jocurile Olimpice.
  • Mâine se constituie grupurile parlamentare și se aleg posturile de conducere în Adunarea Națională.
  • Stânga se păruiește de o săptămână și nu este capabila să decidă asupra unei candidaturi de prim ministru.
  • Sindicatele amenință cu greve și marșuri pentru a-l forța pe Macron să numească un premier de stânga.

Criza politică din Franța ar trebui să își găsească deznodământul mâine, când se constituie grupurile parlamentare și se aleg funcțiile de conducere în Adunarea Națională. Emmanuel Macron va putea să constate astfel care este grupul care are o majoritate – absolută sau relativă – pentru a decide cine va da prim ministrul. Există astfel șanse egale că Franța să aibă un guvern de stânga extremă sau de centru dreapta, situații foarte de diferite atât pentru politica internă cât și pentru cea externă.

Ieri a avut loc la Elysée ultimul Consiliu de miniștri al cabinetului sau. Attal și-a prezentat din nou demisia care de această dată a fost acceptată de președinte. Exista un mic secret în această acceptare : în guvernul Attal există 17 miniștri care au fost aleși deputați și care, fiind demisionari, vor putea participa mâine la voturile din Adunarea Națională. Fiecare vot contează în încleștarea care se pregătește.

Dar Emmanuel Macron i-a cerut să rămână pentru a asigura gestiunea curentă a treburilor țării. Subtilitate juridică franceză: un guvern demisionar poate continua să funcționeze pe o perioadă nedefinită, chiar dacă nu poate promova legi organice cum ar fi bugetul. Attal, ales lider al grupului său parlamentar – cel mai important după grupul Marinei Le Pen – a fost prezent aseară la principalul jurnal de știri al TF1 și a spus că are simțul datoriei și va continua să gestioneze treburile țării, dar că nu este candidat pentru propria succesiune la Matignon. Realitatea este că vrea să își construiască imaginea în Parlament, în perspectiva prezidențialelor din 2027.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Din punct de vedere constituțional, Macron are dreptul să numească pe cine dorește el. Spiritul Constituției ar spune însă că grupul sau alianța care are cele mai multe mandate să ajungă la guvernare, de unde și bătălia care se angajează mâine când grupurile trebuie să declare numărul de membri și să declare dacă sunt în majoritate sau în opoziție.

Într-un mod destul de ne-republican, lideri ai Franței Nesupuse, formațiunea lui Melenchon, au cerut marșuri asupra Parlamentului, guvernului și președinției pentru a-l obliga pe Macron să numească un guvern de stânga, și unele sindicate au și chemat la grevă azi. Ar fi o lovitură de forță apropiată de o tentativă de lovitura de stat, deci așteptam să vedem ce urmează. Pe de altă parte, agricultorii au amenințat și ei că ies cu furcile dacă un guvern de stânga este numit. Și mai mult, cele patru partide de stânga se păruiesc de o săptămână pentru a desemna un candidat de premier fără să fie capabili să cada de acord, un spectacol destul de trist.

Citește și