• Guvernul este obligat să majoreze pensiile cu 40%.
  • În plus, Comisiile reunite de buget din Parlament obligă executivul să majoreze acum și salariile profesorilor, retroactiv, nu din 2021.
  • Analistul Aurelian Dochia spune că suntem abia la începutul crizei.

Executivul este obligat și să aloce 1.5 miliarde de lei în plus la sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale.

Aurelian Dochia, analist, explică impactul acestor măsuri asupra bugetului.

În momentul de față, aceasta nu este o decizie finală, însă până la urmă cred că vor fi raționali și nu se va ajunge la o majorare de cheltuieli. Este evident că aceste majorări de cheltuieli nu sunt acoperite de resurse bugetare, nu sunt bani.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Impactul bugetar ar fi de peste 6% din PIB-ul țării, în condițiile în care, în primele 7 luni ale anului 2020, deficitul bugetar a crescut cu aproape 10 miliarde de lei, în fiecare lună. Din acest motiv, datoria României, externă și internă, crește la niveluri îngrijorătoare. La un moment dat ar putea fi o problemă de finanțare, explică Aurelian Dochia.

Nu suntem într-o criză care să fie pe final. Este posibil ca vreo câțiva ani de acum încolo să fim în criză, adaugă analistul.

Întrebat dacă această măsură este una populistă, mai ales în preajma alegerilor, analistul Aurelian Dochia răspunde afirmativ: Da, logica este electorală. Nu este prima dată când se procedează în acest fel.