• PNRR conține şi modificări extrem de importante: reformarea sistemului de pensii
  • Nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu
  • Corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă până în 2035
  • Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituţia
  • INS: România are 5,13 milioane de pensionari

Deși contradictorii în declarațiile guvernanților, propunerile de reformă a pensiilor au fost trimise la Bruxelles de către Guvern. Majorarea vârstei de pensionare este, astfel, asumată prin PNRR. 70 – 75 de ani este perspectiva treptată de pensionare pe care au trimis-o oficialii către Bruxelles. Iar vârsta de pensionare este legată, în document, de speranța de viață. Speranță care, a scăzut cu un an de zile din cauza pandemiei.

„Problema sustenabilității sistemului de pensii este extrem de presantă. Pe de altă parte, e o altă problemă legată de faptul că sunt trei factori care concură la același efect îngrijorător. Este vorba de reducerea drastică a natalității, creșterea speranței medii de viață și emigrarea. Toate acestea fac ca să șubrezească foarte mult sistemul de pensii. Una dintre soluții este aceasta, creșterea varstei de pensionare, dar după părerea mea, nu este o soluție pe termen mediu, ci este un paleativ, este o soluție conjuncturală care nu rezolvă problema, poate cel mult o amână”, a spus la Aleph News profesorul de economie Dumitru Miron.

Profesorul Dumitru Miron este de părere că soluțiile Guvernului ar trebui să cuprindă o refomare a sistemului de asistență socială coroborat cu sistemul de pensii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Soluțile pe termen mediu trebuie să vizeze o reformare a întregului sistem de asistență socială coroborat cu sistemul de pensionare. Actualul sistem de pensii, care practic funcționează de multa vreme, de la cancelarul Bismark încoace, a expirat, a venit vremea să fie reformat din temelii. Din acest punct de vedere, acest sistem de taxare piramidală în care cei de acum plătesc pentru cei de dinainte nu mai poate fi suportat. De aceea trebuie creat un mecanism de acumulare, un sistem de pensie bazată pe acumulare, un sistem de pensii bazat pe trei vectori și anume sustenabilitate, previzibilitate, contributivitate”, a adăugat Dumitru Miron.