• Cel mai probabil PNL, USR-PLUS și UDMR vor forma viitorul guvern
  • Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia unei coaliții de centru-dreapta
  • PNL și USR nu iau în calcul o coaliție cu AUR

La 48 de ore de la închiderea urnelor se poate vorbi despre cine va forma guvernul. Unii încă așteaptă mesajul izbăvitor al intrării în Parlament. PNL-ul privește către procentul PMP. Cu partidul fostului președinte Băsescu intrat, formarea coaliției de guvernare ar deveni mai ușoară.

Pe procentele actuale, calculele arată însă diferit. Cea mai simplă variantă pentru formarea unei majorități ar fi o alianță PSD-PNL – una pe care am mai văzut-o! Partidul lui Ciolacu are 30%, liberalii au 25%. Cele două partide au membri care au tot trecut de la un partid la altul. Ambele tabere susțin totuși că nu se mai pune problema unui acord.

Dar să vorbim despre cel mai posibil scenariu: o alianță a partidelor de dreapta, așa cum a cerut și președintele Iohannis. PNL, USR-PLUS și UDMR vor ajunge la 50% după redistribuire, dar sunt multe orgolii la mijloc. PNL și USR-PLUS s-au atacat reciproc în campania electorală, iar UDMR are pretenția să primească anumite ministere – maghiarii știu că fără ei nu există o majoritate.

Scenariul pe care cele trei partide discută în prezent arată așa: PNL vrea jumătate dintre ministere, plus premierul. USR cere 30% dintre ministere, dar și justiția pentru Stelian Ion și finanțele pentru Claudiu Năsui, iar UDMR vrea cultura și mediul. Sănătatea e și ea subiect de tratative. Președintele le cere să se înțeleagă mai repede și să țină PSD în opoziție 4 ani.

Klaus Iohannis: „Partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice.”

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT