• Ungaria va folosi o versiune reelaborată a sloganului lui Donald Trump.
  • Statul de drept și libertatea presei în Ungaria s-au deteriorat.
  • Persoane din interiorul UE s-au înfuriat, deoarece Ungaria a blocat un ajutor militar de 6,6 miliarde de euro pentru Ucraina.

Luni de zile s-a zvonit că Ungaria plănuia să folosească o versiune reelaborată a sloganului lui Donald Trump pentru viitoarea sa președinție a UE: „Make Europe Great Again”, scrie The Guardian. Acea idee „a sunat atât de ridicolă, încât ne-am abținut să o raportăm”, a scris Szabolcs Panyi, unul dintre cei mai mari jurnaliști de investigație din Ungaria, pe X luna aceasta. „Ne-am înșelat.”

La 1 iulie, sub steagul Trumpian, Ungaria va prelua președinția rotativă de șase luni a Consiliului de miniștri al UE. Pe lângă o perioadă în lumina reflectoarelor diplomatice, guvernul lui Viktor Orbán va stabili agenda UE pentru restul anului.

Diplomații UE sunt dezamăgiți, dar au cedat la conducerea de șase luni a Ungariei. De când Orbán a revenit la putere în 2010, câștigând patru mandate consecutive, valorile democratice , statul de drept și libertatea presei în Ungaria s-au deteriorat, potrivit numeroaselor organisme independente.

Recomandări

200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
ISRAELUL REDUCE ACȚIUNILE MILITARE DIN GAZA
CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU PREZIDENȚIALE
ROMÂNIA VS. OLANDA
HAPPY WORK PLACE

Guvernul maghiar a devenit un partener și mai dificil de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, blocând pentru a ajuta efortul de război cât mai mult posibil. „Cred că [președinția maghiară] este un fiasco pentru Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul francez al Verzilor Gwendoline Delbos-Corfield, care renunță la parlamentul european după cinci ani în conducerea acestuia în Ungaria și statul de drept .

„Puteți influența complet [negativ] statul de drept acum în UE și puteți avea președinția dvs.”, a spus ea, descriind acest lucru drept o dezvoltare „îngrijorătoare” pentru democrația europeană.

Persoane din interiorul UE s-au înfuriat, deoarece Ungaria a blocat un ajutor militar de 6,6 miliarde de euro pentru Ucraina prin intermediul Fondului European Peace Facility. EPF rambursează parțial statelor membre UE pentru cumpărarea sau trimiterea de arme pentru Ucraina, așa că, de fapt, Budapesta refuză alte capitaluri UE bani pentru a-și reface propriile stocuri de apărare. Orbán a rezistat, de asemenea, – deși ulterior a cedat – în ceea ce privește avansarea discuțiilor de aderare a Ucrainei la UE și și- a asigurat renunțarea și versiunile slăbite ale sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Diplomații private au vorbit despre tentative de șantaj, deoarece guvernul Orbán încearcă să deblocheze banii UE refuzați Budapestei. În ajunul președinției, 19 miliarde de euro din diverse fonduri UE pentru Ungaria rămân înghețate de Comisia Europeană din cauza presupuselor încălcări ale legislației UE privind egalitatea în drepturi (legea anti-LGBTQ+ ), dreptul la azil, libertatea academică, precum și preocupările despre corupție și independență judiciară.

La o întâlnire a Miniștrilor de Externe de luna trecută, preocuoprile au fost dezvăluite când miniștrii s-au confruntat cu omologul lor decorat de Kremlin , Péter Szijjártó, în legătură cu obstrucția Ungariei. „Aproape toate deciziile și discuțiile noastre necesare sunt blocate de o singură țară”, a spus ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, care a acuzat Budapesta de „o abordare sistematică a oricăror eforturi ale UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”.

Un înalt diplomat al UE a spus: „Iau pastile ca să mă calmez când vorbesc despre această problemă, pentru că devine cu adevărat ridicolă… La fiecare cotitură a drumului vezi ungurii împiedicând capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva unui agresor”.

Un înalt diplomat al UE crede că mândria națională va asigura o președinție convențională a UE care asigură „funcționarea bună a trenurilor”. Ungaria a avut un interes clar pentru o președinție care nu „crea ravagii”, a spus persoana. „Maghiarii știu, de asemenea, că, dacă ar urma să se angajeze pe acest curs, statele membre, în special statele membre mai mari, nu vor sta cu mâinile în sân”

Pentru a preveni o deraiere diplomatică, oficialii UE au explorat cum să izoleze UE de vetourile maghiare. Un articol prezintă o utilizare mai mare a clauzelor „punte” în tratatul UE pentru a transforma politicile care necesită unanimitate în cele care au nevoie de o majoritate simplă ponderată.

Un al doilea diplomat înalt UE a spus că președinția este „poate o modalitate bună de a-i stăpâni”, adăugând că ar fi fost o greșeală să refuzi Ungariei cele șase luni de conducere „pentru că atunci le dă impresia că toată lumea este împotriva lor și trebuie să lupte”.

Ei au adăugat: „Se blochează pentru un anumit timp, dar în cele din urmă cedează. Încă nu au distrus nimic cu adevărat”.

O altă sursă de asigurare pentru diplomați este că legislația UE înseamnă că nici Orbán, nici Szijjártó nu vor conduce reuniunile de rutină ale UE. Oficialii maghiari le-au promis colegilor lor o „președinție la Bruxelles”, sugerând o afacere tehnocratică discretă pentru a conduce sutele de întâlniri tehnice și diplomatice care țin UE să treacă.

Întrebat săptămâna aceasta de presa germană despre blocarea de către Ungaria a deciziilor UE și NATO, Orbán nu a răspuns direct, ci a dat vina pe „îngustimea de minte” „mai ales pe stânga” pentru problemele Europei.

Sigla președinției maghiare indică o funcționare bună a șase luni – un cub Rubik , menit să simbolizeze ingeniozitatea maghiară și unitatea europeană. Folosirea profesorului maghiar de design Ernő Rubik a fost „drăguță”, a spus Kim Lane Scheppele, profesor de drept și politică la Universitatea Princeton. Dar, împreună cu sloganul lui Trump, dezvăluie natura duală a președinției Ungariei la UE, a spus ea. „Iată contribuția maghiară la unitate”

„Strategia lui Orbán este să nu obiecteze la orice”, a adăugat ea, prezicând că vor exista „artificii” în privința afacerilor externe, mai degrabă decât în ​​agricultură, pescuit sau piața unică.

Citește și