Managerul interimar al Institutului Matei Balş, demis de ministrul Sănătăţii

  • Managerul interimar al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Univ. Dr Matei Balş” din Bucureşti a fost demis, luni, de ministrul Sănătăţii.
  • Ministrul a invocat ”multiple disfuncționalități” în gestionarea situației pacienților transferați în urma incendiului”
  • Atribuţiile de manager interimar vor fi preluate de directorul medical, dr. Cătălin Apostolescu.

Decizia demiterii managerului interimar al INBI „Matei Balş” a fost motivată de multiplele disfuncţionalităţi în gestionarea situaţiei pacienţilor internaţi în Pavilionul V al Institutului care au fost transferaţi în urma incendiului din 29 ianuarie 2021.

Ministrul Sănătăţii a luat decizia demiterii după ce reprezentanţii INBI „Matei Balş” au comunicat informaţii contradisctorii cu privire la un pacient decedat la Spitalul Judeţean Ilfov, spunând că nu ar fi fost internat, în timpul incendiului din 29 ianuarie, în Pavilionul V. Ulterior, reprezentanţii INBI „Matei Balş” au revenit asupra informării.

De asemenea, potrivit Ministerului Sănătăţii, au fost disfuncţionalităţi şi în comunicarea cu Ministerul Sănătăţii, conform Art. 6, alin. (1) şi (5), al Ordinului ministrului Sănătăţii 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management şi a listei indicatorilor de performanţă a activităţii managerului spitalului public.

„Ministerul Sănătăţii a solicitat, în această dimineaţă (luni – n.r.), informaţii cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Univ. Dr Matei Balş” în timpul incendiului. Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului şi nu a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov”, transmite MS.

Ulterior, arată MS, la ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informaţii şi a comunicat Ministerului Sănătăţii că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenţie şi că a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienţilor internaţi în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Univ. Dr Matei Balş” din Bucureşti, precum şi comunicarea cu toate celelalte autorităţi implicate.